Den andra halvan

Den senaste tidens forskning har öppnat åtminstone mina ögon. Man har ju så lätt att tro på det tryckta ordet – utan att tänka på vem som tryckt eller skrivit det, och med vilket perspektiv.

Tyvärr står det klart att i enlighet med vissa andra uttryck och symboler (såsom Finska Lejonet, fosterlandsvän..) har också feminismen blivit kapat som begrepp av radikala grupper och gett uttrycket en negativ och felaktig klang och betydelse.

Jag skulle tidigare ha kallat mig feminist, men eftersom jag inte vill bli satt i samma fålla som de, vilka kräver männens slakt eller utrotande (läs FI) bör man nu använda ett annat uttryck, jämlikhet eller jämställdhet.

Begreppet innefattar ett otal fenomen – men låt oss i dag koncentrera oss på det förflutna.

Fanns det jämställdhet tidigare i historien?ID-100265938

Förutom Jeanne d’Arc och drottning Elisabet I då alltså…

Dagens läroböcker och historieböcker pekar ut vissa märkesmän och ett litet fåtal kvinnor som de riktgivande genom tiderna.

Genom bloggar som denna och artiklar som det här har jag så småningom insett att vi ser på och forskar i historien med färgade glasögon.

För det första verkar det HA funnits märkeskvinnor, som bara inte lyfts fram eller nämns i vår nutida forskning. För det andra kan historien skrivas inte bara genom de personer som stod främst, utan också genom dem som stod i andra ledet och stöttade. Vidgar man vyerna på detta sätt ramlar man över ett myller av kvinnor, kvinnor som styrt och bestämt, kvinnor som uppfunnit, kvinnor som dragit nya fåror, kvinnor som skött betydligt mera än ”markservice”.

Det är egentligen bara att lyfta huvudet ur historieboken och se omkring sig. Vilken man fungerar i ett vacuum? Vilken man har inte en kvinna nära sig i olika egenskaper? Antingen som partner, som mor, som dotter, som granne, som samarbetspartner i arbetet? Som motståndare,   som avtalspart, som fostrare, som skötare, som läkare, som chef, som kund, som…

Kvinnorna har alltid funnit i livet, i världen – vi är ju två som befolkar denna jord, män och kvinnor.

Tänker man på det rent praktiskt inser man ju hur snedvridet vår verklighet har gestaltats när man nämner en kung Erik men inte en drottning Filippa, en Caravaggio men inte en Artemisia Gentileschi, en Voltaire men inte Émilie du Châtelet.

Jag känner mig bedragen – av våra professorer som inte gett oss en balanserad och korrekt bild av vår historia, av forskare som inte velat eller orkat tänka själva.

Det skall bli spännande att läsa vad den nya forskningen ger för reviderad syn på vår forntid!

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


 Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

Dela:

0
Shares

En reaktion på “Den andra halvan

  1. Maria

    Humanism kunde kanske användas istället? :) I och för sig finns det olika typer av humanism så kanske det blir lite oklart också..

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *