Jos voisin olla kärpäsenä katossa

Jokapäiväisessä työssäni lakimiehenä törmään usein ristiriitoihin. Ei välttämättä koskien itseäni, mutta päämieheni ja vastapuolen välillä.

Sanonta kuuluu että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Kuitenkin on usein tilanteita, missä vastapuoli ei voi erottaa toisistaan minua henkilönä, ammattitehtävääni, ja päämiestäni henkilönä.

Olen useaan otteeseen saanut kokea tämän hyvin konkreettisesti. Kerran vastapuolen lakimies jälkeenpäin kertoi minulle, että hän oli saanut pitää päämiestään kädestä kiinni, ettei minua olisi lyöty.

Toisen kerran vastapuoli kieltäytyi tervehtimästä minua, koska hän ei kättele ”semmoista pientä paskaa” kun minä.

Roosters preparing to fight

Kolmannen kerran vastapuoli soitti kotiini ja kertoi lapselleni, että hän ostaa isille lipun että hän voi muttaa toiselle paikkakunnalle. Onneksi lapseni ei käsittänyt mistä oli kysymys.

Useimmiten kysymyksessä kuitenkin om juristityön edut. Asian luonteeseen kuuluu, että minut otetaan mukaan vasta silloin, kun asia on mutkistunut ja kaikki muut keinot jo on käytetty. Se on tosiasia, joka meidän lakimiesten vain on hyväksyttävä.

Tärkeää on oppia ottamaan se työnä, eikä kantamaan huolia kotiin, koska silloin loppuunpalaminen on nurkan takana.

Mutta se kärpänen katossa?

Kun törmään asiakkaisiin jotka taistelevat kuin metsot konsanaan, mietin usein, mikä asia on ajanut heidät tähän pisteeseen? Mitä he ovat kokeneet lapsena, miten vanhemmat ovat heitä kohdelleet, kun he eivät voi sopia esim. vanhempiensa perinnöstä?

Näissä tilanteissa olen kaivannut psykologin koulutusta, jotta olisin paremmin pystynyt tulkitsemaan eteeni tulevat tapahtumat. Tai jos olisin voinut kärpäsenä syöksyä aikakoneeseen asettuakseni kattoon tutkimaan alkutilannetta.

Vähitellen me lakimiehet kuitenkin opimme aistimaan vaikeita tilanteita ja saamaan pelisilmää, niin että niistä selvitään – päästään taistelutantereelta pois ja saadaan sopu syntymään, ja sehän on päätehtävämme.

On kuitenkin hyvä muistaa, että lihavasta riidasta hyötyvät ainoastaan asiamiehet, kaikki voittavat jos päästään laihaan sopuun!

Mieluummin hoidan rauhallisia neuvotteluja, kun toimin taistelukukkojen erotuomarina.

 

Kuva on otettu Wikimedia CommonsCC lisensillä
copyright sign Berndt Holmström

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *