En nödvändig granskning

En av dagens stora – kanske inte den största, men nära på – juridiska tvistefrågorna gäller sålda begagnade hus, fastigheter och aktielokaler.

Tyvärr.

Jag stöter på det regelbundet i arbetet, och borde kanske inte klaga. Men det är så oerhört tråkigt att uppleva, hur vardera parterna ser sina drömmar i kras.

liten fågelholk

Det vanligaste felet både som säljare och köpare är att man gör affärer med rosenröda glasögon på sig, och kanske inte har råkat på den mest proffsiga förmedlaren.

Mitt oerhört allvarliga råd till alla bostadsköpare och -säljare är därför: Gör en husgranskning (konditionsgranskning)

Och nu talar jag inte om att svägerskans kusins kompis, som studerat halva tiden till byggmästare kommer och tar en sväng. Jag talar om att en välrennomerad, sakkunnig byggnadsexpert noggrant granskar försäljningsobjektet från grunden och uppåt, och det viktigaste: att han verkligen går in i konstruktionerna!

Att han borrar små hål i golv och väggar och säkerställer att där innanför inte finns något som inte skall vara där! Att han kryper både under taket och så långt under golven han kan komma.

En ytlig granskning med en fuktmätare ger inte den säkerhet vardera part behöver.

Det är klart det kostar. Flere tusen euro och laboratorieprov därpå.

Men jag garanterar er att en tvist efter köp eller försäljning kostar betydligt mera, både i pengar och i psykologiska besvikelser.

Sedan gäller det att också i köpebrevet som säljare verkligen modigt våga berätta om alla små tvättmaskinsläckage och andra händelser som drabbat huset, även med risk för att försäljningspriset sjunker med nån tusenlapp. Muntliga berättelser gäller inte! (eller kan sällan bevisas). Samma motivering som ovan.

Jag menar inte att man skall gå i lås och inte våga sälja eller köpa, men att man skall göra det med ett tillräckligt mått av realism och sakkunskap.

Så kan alla sova gott efter affären.

Bilden är hämtad från Wikimedia Commons under CC licens
copyright sign Berndt Holmström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *