Tarpeellinen tarkastus

Yksi päivän kiperimmistä – ellei nyt kiperin – lainopillisista riitakysymyksista koskee jälleenmyytyjä taloja, kiinteistöjä ja osakehuoneistoja.

 

Valitettavasti.

Törmään näihin ongelmiin säännöllisesti työssäni eikä minun ehkä pitäisi sitä valittaa. On vain mielestäni niin masentavaa todeta, kuinka molempien osapuolten unelmat särkyvät.

Yleisin syy ongelmiin sekä myyjien että ostajien puolesta on, että kaupat tehdään sinisilmäisesti ja ehkä vielä epäpätevän välittäjän avustuksella.

liten fågelholk pieni talo

Erittäin vakava neuvoni kaikille asunnon myyjille ja ostajille on siksi: Tehkää asunnossa  kuntotarkastus!

Enkä nyt puhu siitä, että langon serkun hyvä ystävä, joka on ottanut pari iltakurssia rakentamisesta,  tulee käymään joku ilta.

Puhun siitä, että tunnettu, hyvämaineinen rakennustarkastaja (ehkä peräti virallinen tavarantarkastaja) huolellisesti tarkastaa myyntikohteen perustuksesta  kattoon saakka, ja mikä tärkeintä: että hän todella menee sisään rakenteisiin.

Että hän tekee pieniä reikiä seiniin ja lattiaan ja mittaa, ettei siellä sisällä ole mitään mitä siellä ei kuulu olla. Että hän ryömii sekä lattian alle että katolle, mihin vain pääsee.

Pinnallinen tarkastus kosteusmittarilla ei anna sitä varmuutta tilanteesta, jota osapuolet tarvitsevat.

Tietysti tämä lysti maksaa. Se maksaa tuhansia euroja, sekä sen päälle vielä laboratoriotutkimukset.

Mutta voin taata teille että riita myynnin tai oston jälkeen maksaa huomattavasti enemmän, sekä rahassa että mielipahassa.

Kauppakirjaan on myös rohkeasti myyjän puolesta kirjallisesti mainittava kaikki pienet vahingot jotka talossa on tapahtanut, pesukone-vuodot ym. myös sillä uhalla, että kauppahintaa ostajan toimesta tiputetaan jokunen tuhat euroa, samasta syystä kuin aikaisemmin mainittu.

Tarkoitukseni ei nyt ole jäähdyttää kaikkia kauppoja, vaan ne on tehtävä järjellä ja asiantuntemuksella.

Niin kaikki sitten voivat nukkua unensa rauhassa.

Kuva on haettu  Wikimedia Commonsista CC lisenssillä

 

copyright sign Berndt Holmström

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *