Lahjoja

Kun kirjoitan tätä on jouluun enää viikko aikaa ja siten on sopivaa käsitellä lahjojen juridikkaa.

Kun kysymyksessä on lahjat on eriteltävä mikä on irtainta, so. tavarat jotka ovat käsin kosketeltavissa, ja mikä kiinteätä kuten metsää ja maata.

Irtain lahja 

Pääsääntönä on että hän jolla on tavara kädessään myös on sen omistaja. Tämä tarkoittaa käytännössä että lahja vaihtaa omistajaa kun vastaanottava saa sen käteensä.

Lahjapaketti gåvopaketTämä on luonnollista ja ymmärrettävää myös ulkopuolisille. Jos kannan puhelinta tai tietokonetta voivat muut olettaa että myös olen näiden tavaroiden omistajana.

Samalla voidaan luottaa siihen, että henkilö joka antaa tietokoneensa minulle on sen omistaja, ja hänellä on oikeus antaa sen minulle, koska  se on hänen kädessään.

Poikkeus on tietysti jos on olemassa jotain näkyvää, joka antaa aihetta uskoa toisin. Jos henkilö tulee juosten ulos kaupasta, missä hälytys soi ja ihmiset huutavat, ja tämä henkilö heittää minulle puhelimen ja sanoo ”ole hyvä, saat tämän” , se on tietysti epäilyttävää.

Kuten aina lakiasioissa on käytettävä tervettä järkeä.

Jos julkisesti annat lahjalupauksen olet sitoutunut siihen. Jos siten yleisissä juhlissa pidät puheen ja kerrot että ”poikani, huomenna kun täytät 18 vuotta saat auton” , olet lahjalupaukseesi sidottu. Miten sitten auton perintäprosessi onnistuu, jos antaja kieltäytyy täyttämästä lupaustansa, on toinen kysymys.

Kiinteä omaisuus

Kiinteän omaisuuden luovuttamisessa pätee toiset säännöt, jo käytännön vuoksi; et pysty ojentamaan metsää toiselle ihmiselle!

Et myöskään voi luottaa siihen, että henkilö talossa tai metsässä on omistaja, jolla on  oikeus lahjoittaa talo tai metsä. Hän voi olla siellä laittomasti tai vuokralaisena.

skog metsäTässä on täytettävä muotovaatimukset. Kiinteä omaisuus on luovutettavissa ainoastaan kirjallisesti tiettyä kaavaa noudattaen, ja sen lisäksi julkisen kaupanvahvistajan läsnäollessa.

Oikea omistaja tarkistetaan lainhuutorekisteristä.

Tulen myöhemmin selittämään tarkemmin miten kiinteää omaisuutta myydään tai luovutetaan.

copyright logo2011 Berndt Holmström

Image: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net

Image: porbital / FreeDigitalPhotos.net


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *