Några pensionärsveckor senare

Nå, egentligen måste jag väl erkänna att ännu har inget avsevärt förändrats. Åtminstone har jag inte upplevt någon “tom” dag, då jag bara känt att jag inte hade något på agendan, d.v.s varit en typisk pensionär.

Men det var väl heller inget jag gick in för.

Tvärtom har jag fortsatt arbeta ganska intensivt med sikte på att tömma arbetsportföljen så långt det är möjligt. Biverkningen av det här är att jag har extra inkomster, så den där bristen i kassan är ännu inte helt akut.

En viss frid känns i alla fall: när jag ser på min lista på de kvarvarande c 30 öppna ärendena vet jag att det inte är en omöjlig uppgift; när jag är nere i säg 4-5 uppgifter börjar det kännas rätt. På den nivån kan det fortsätta.

Jag var lite rädd för att jag plötsligt sätter mig ner och gör inget på hela veckan, så med hjälp av hustrun tillverkades en liten schematisk kalender. Tanken bakom det här är att visuellt (jag är som sagt visuell) ha en uppgift för varje dag.veckoschema

Bifogade bild skulle då betyda: Arbete måndag och torsdag, mina “projekt” tisdag och onsdag, pysslande här hemma, typ skåpstädning på fredag och traditionellt slappande lördag och söndag.

Jag märkte redan att jag inte ens behöver flytta märkningarna för veckan, jag gör det mentalt i huvudet. I alla fall kan vi göra en mindre version, en A4 känns överdrivet stor och lite barnslig.

Likaledes märkte vi genast att skalan på vår ekonomiska termometer jag beskrev tidigare är helt fel; det blir nog på en betydligt annan nivå den behövs; typ 50-100-150-200-250 euro och inte 500-800-1000-1500… men man lär sig… sa igelkotten och klev ned från klädborsten.

Mentalt är mina tankar mest på mina nya projekt och där är tidsramen att de skall köra igång i början av september.

Just nu är en dotter med familj på besök så det är mycket Afrikas Stjärna och sagostunder som gäller, vilket känns helt rätt!

 

Copyright Bellas husse 2016 inkl. kalenderbilden

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Hur lokalt tänker du?

Det här är en gammal sanning men jag fick igen orsak att tänka på den. Dessutom faller jag själv i denna kategori.

Jag börjar med min första lärdom i frågan.

När datorerna var lika unga som jag… typ tidigt 1990-tal, trängtade jag efter en stor harddisk. Fram till dess hade jag använt 5″ stora disketter (360 kbyte) men tänk nu om man kunde ha hela 10 eller 15 megabytes material, det skulle ju vara himmelriket. Kassan var skral och diskarna var dyra. (För er som inte har det klart för er: dagens harddiskar är mellan 500-1000 Gigabytes)

Jag har en kusin i Kalifornien så jag bad henne köpa en disk och sända den till mig, jag sparade en stor slant på operationen.

Givetvis hade disken ett fel när den kom fram; lagret i den tjöt och den var omöjlig att använda. Det gick inte att promenera in till butiken och klaga så det blev dubbel förlust för mig.

Men en stor lärdom.

Efter det har jag alltid köpt lokalt om jag bara har möjligheter till det. Priset är inte alltid den ID-100246479avgörande faktorn, för de lokala produkterna är oftast lite dyrare än de du kan hitta på nätet eller i en storstad.

Det viktiga är den service som ingår i priset. Har du frågor om användningen är det bara att traska in i butiken och fråga. Går något sönder tar butiken ansvar och ser till att varan repareras. Dessutom får du ofta hjälp med installation, ibland t.o.m. på köpet.

Sen kan du plussa på alla andra lokala fördelar; dina pengar snurrar den lokala ekonomin och inte Panama-konton och ju mera du köper destu bättre blir utbudet.

Då du klipper dig lokalt, går till lokala gymmet och köper fotvård kanske dina egna pengar kommer tillbaka när resp. företagare senare behöver dina tjänster i sin tur. “I scrub your back and you scrub mine”.

I dagens värld kanske den här lokala ekonomiska cirkeln är ännu viktigare i ett större sammanhang. Trots världsdepressioner och annat skräp kan vi snurra våra små egna spiraler, alla måste vi ju ändå köpa både mat och tjänster.

Tänk på det du, nästa gång du skall öppna plånboken!

Copyright Bellas husse 2016

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Inspirationskälla: lvgroom_blogginlägg

Första lärdomen

Jag lovade återkomma med några ideér kring vår nya status och något för er att småle åt, se nedan! Men först några saker som står klara när man får hem sitt pensionsbesked.

Det första och viktigaste är storleken på summorna. Det blev mindre än man tänkte sig, speciellt när första utbetalningen är gjord och man ser hur mycket som fortfarande går i skatt. Det är sannerligen den stora medelklassen som upprätthåller det här landet! I alla fall mätt med hur mycket man har betalat – och fortfarande betalar i skatt av de surt förvärvade slantarna.

Nåväl. Jag satt mig ned och granskade den bokföring jag startade för något år sen, gjorde ett pengaskalasammandrag över det senaste året, jämförde med pensionsinkomsterna och kunde konstatera att det blir att dra åt svångremmen ganska många steg.

Nå, vi var förberedda, det var därför jag gjort bokföringen, för att få jämförelsematerial.

Nu gäller det att skära bort allt löst kött och jag tror nog att det går ganska bra att operera utan att vi lider nöd! Det första som åkte ut var en del tidnings- och musikprenumerationer och på den linjen fortsätter vi.

Jag lovade ge er några exempel att skratta åt. Jag som är visuell vill se saker och ting, så jag gjorde en liten mätare på en kartongbit. Ett s.k. strumpeband och en grön och  röd skala och sen är det bara att justera efter situationen på bankkontot. Kanske man får finjustera skalan lite, men det här är en början.

Jag beaktar och drar först bort alla fasta inkomster, såsom hyra, lån, el osv och den summa jag märker ut på skalan är den som finns kvar till varierande inköp såsom mat, bensin, bio etc. Lyckas jag få betalt för ett uppdrag den månaden kan det se ljust ut, annars kanske inte.

En kort blick och det står klart om man kan köpa bulle till kaffet eller inte!

Vi får se hur det fungerar men håll med om att low tech ibland kan vara bättre än något fancy datorprogram. Nu behöver jag inte öppna datorn och min mätare fungerar också vid strömavbrott.

Ha det bra!

 

copyright Bellas husse 2016

Image courtesy of Rawich at FreeDigitalPhotos.net
fotot av mätaren är Bellas husses eget