5 pennis tankar

Få av oss är experter – men amatörtyckare kan vi ju alla vara!

Så: frågan är varför?

Det är ju inget nytt under solen, motsvarande har inträffat i England, i Sydafrika, i Indien, i Pakistan, i Israel. Och på ett annat sätt i vårt land, i Amerika, i Kambodja..ja över hela världen.

Täckmantel, påstådd orsak finns ju alltid. En stor och nobel och upplyftande orsak. Verkligheten är ofta något helt annat.

Givetvis gör jag nu en hobbyanalys av våldet omkring oss. Det som ofta betecknas som terror och ibland bara är ren ondska.

Den som påstår sig behöva terror har oftast ett syfte de vill uppnå. Tyvärr är orsaken ofta fördold för krigaren på gatan, som vilseleds av retorik och propaganda.

Den rena ondskan, inneboende i oss, som kom fram i (ja det är slitet men fortfarande helt sant!) nazityskland, i Kambodja och nu i IS (ISIS) verksamhet lockar ju en viss typ av människor (män). Besinningslös, huvudlös fysisk ondska.

I norra Irland, i Israel före självständigheten, i vårt inbördeskrig, ansåg man sig ha en orsak till våldet, det var en terror man berättigade för sig själv.

Mycket av dagens terror inbillar jag mig dock att kunde undvikas (utom den rena ondskan, den hittar alltid sina vägar), eftersom den är socialt betingad.

Låt en grupp människor bli nedtrampade, hånade, förringade, bombade, gå arbetslösa i flere generationer, förvägras människovärde och du föder garanterat en motståndskämpe eller terrorist.

Det ensidiga fördömandet av muslimer överlag har fött många postningar på SOME där man klart gör skillnad på de som tror på våldslösningar och de som verkligen läser sin Koran. Fortsatt onyanserat demoniserande kan dock få även en fredsälskande muslim att greppa sin kalashnikov.

Samtidigt finns det givetvis situationer då man inte kan bara ta emot terrorn utan måste sätta fysiskt våld emot, som eventuellt i Ukraina och möjligen mot ISIS.

Men på lång sikt undvikes behovet av terror om vi alla behandlas människovärdigt och erhåller en ekonomiskt dräglig tillvaro. Vilken önskan i dag låter som en tanke från en virrig blomsterhatt – när man läser att snart den rika procenten i världen äger 50 % av all vår förmögenhet. Men ett förändrat faktum skulle vara i allas vårt intresse!

1509793_10203970605517916_5181048584371639562_n

 

 

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 

2 tankar kring ”5 pennis tankar

  1. Maria

    Bra tankar! Det övergår mitt förstånd dock varför det ska vara så problematiskt att helt enkelt bara respektera andra människor.. Men kanske tänker jag för annorlunda, för fredligt, för utopistiskt.. Det här med ekonomiska fördelningen är ju också åt skogen, önskar det gick att ta alla pengar och fördela dom jämnt över jordens befolkning och så börjar vi från början! Eller nåt sånt…. Man får nog skrota hela ekonomiska systemet och skapa ett nytt innan det händer.. Vilket inte heller lär hända. Även om vi skapade ett nytt system så ser nog eliten till att från början få det mesta av förmögenheten ändå..

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.