Ansvaret är ditt

Det är populärt i dag att skjuta skulden på andra. Än är det föräldrar, än är det barn eller som är det samhället som skall ta det här stora ansvaret.

Faktum är att ansvaret för vad som händer mig, och dig, kan inte vara någon annans än mitt och ditt ansvar.

Vi kan få råd, vi kan få ideér, vi kan få åsikter – men det är bara vi allena som gör de ID-10094762beslut som påverkar våra liv, vare sig det är på gott eller ont.

Det här är bra att komma ihåg när det blivit så populärt med att anklaga andra för våra olyckor. Vi har blivit kränkta, vi har blivit missledda, lurade, lockade från den smala stigen.

Vi bör alltid bibehålla ett sunt mått av kritiskt tänkande. Det är ingen skillnad om den nätsida vi tittar på har en kändis som tittar oss stint i ögonen (bilden är antagligen stulen), eller det är en doktor i vit rock som ger oss instruktioner eller en trevlig dam på banken som säljer oss en fondplacering. – Vi måste alltid tänka: låter det här plausiblet, är det förnuftigt, går det ihop med den livserfarenhet jag hittills lärt mig?

Låter det för bra, för fantastiskt, för billigt eller för dyrt – då bör vi antagligen artigt tacka nej eller höra också en annan åsikt – eller åtminstone sova på saken!

Det skall nämligen mycket till för att våra domstolar skall godkänna att en bank, en doktor eller någon annan instans vilselett eller lurat någon som gått i fällan med öppna ögon.

Jag blev inspirerad till den här bloggen av ännu en artikel om en äldre människa som påstods vara vilseledd av sin bank att göra placeringar som inte passade eller gav förluster.

Varför tar jag upp också en doktor i min lista? Därför att jag har lärt mig att bara du själv känner din kropp och upplever vad som händer i den – i vissa fall är det sunt att kräva mera undersökningar, söka en annan doktor, ifrågasätta ett kostråd och inte bara svälja ett huvudvärkspiller.

Ditt liv är ditt. Kasta inte bort det av rent slarv!

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


  Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

4 tankar kring ”Ansvaret är ditt

  1. berra

    GeBe: till en viss nivå är det ju roligt så; men debatt får vi ju först när åsikterna skiljer sig!
    :-)))))))

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.