Blixt och dunder

Guden Tor har fått användning för sin hammare här under sensommaren. Inte mig emot.

Jag måste erkänna att jag gärna stiger upp mitt i natten och ställer mig föra tt beundra blixtarna och förtjusas av mullret. När jag sen lägger mig igen, sover jag vanligen gott.

Rent praktiskt stiger jag ju upp för att dra ut alla de mest känsliga elapparaternas uttag, såsom guden Tortelefon, TV, dator – tillräckligt många apparater har ändå förstörts av överspänningar genom åskan.

Jag har kommit underfund med att det finns många bra hjälpmedel att kunna förutse Tors hammarslag.

By the way – när jag började skriva det här var det några mörka moln vid horisonten – när jag hunnit så här långt störtade sig himlafloden över oss och det blir en kapplöning att få detta skrivet före blixtarna ljungar.

Ett av de bästa knepen jag hittat är det nät av åskradare som finns i vårt land och som numera är fritt tillgängliga på nätet.

Gör bara en sökning på Salamatutka och du får en lista över dem. Där kan du sedan välja den som verkar vara närmast dig och sen ser du i realtid hur åskan närmar sig dig – och också när den klart är på väg förbi.

Praktiskt.

Tyvärr, radar den som jag tyckt bäst om – Vaskinet i Lojo – verkar ha fått en fullträff för sedan det senaste stora åskvädret har den stått stilla; men det finns en i Virkby som dock inte är lika tydlig.

Det är bara att experimentera sig fram – många av radarna täcker en stor del av landet så du hittar säkert en som passar dig.

Tor verkar ha tagit en annan väg – regnet lugnar nu ned sig och inga hammarslag hörs. – Nå nu började det, hammarslagen. Snabbt den sista bilden här nedanför och sen stöpseln ur väggen och på jobb!

Så här kan en radarbild se ut – varje färgad punkt motsvarar en blixt, ju rödare, desto färskare. Det var efter det här scenariot – som ju ser ganska häftigt ut – som Vaskinet låste sig och den här samma bilden har nu varit där i tre veckor…

Skärmdump 2014-08-19 09.13.24

 

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Tor bilden utan copyright från Wikimedia Commons 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.