Babydoft och snoriga näsor

Den ljuvliga doft små barn har. Snoriga näsor och lite drägel. Blåbärsfläckar på tröjan. Min, alltså.

“Mofa, vet du va..” “Mofa, bil!” “Mofa” – bestämt, och sen backar en liten stjärt mot mig: det är en två-åring som säger: “Mofa, ta upp mig i famnen och läs den här boken!”

Väckning c klockan 1.30 av uppfordrande barnskrik, Momi upplever sina gamla minnen, det helaID-100134087 slutar med att vi alla tre sussar gott bredvid varandra, Momi, jag och en liten snurrande två-åring. Foten i näsan; nja, det är bara att mjukt skuffa undan den, foten, och fortsätta sova.

Träd försiktigt – du vet aldrig när en liten byggkloss ligger under foten. Vem har dragit ut lådan och tagit pennorna? Varför ligger det en potatis under matbordet? Oj, golvet är halt här – aj, det är mjölk som råkat ramla.

Vem skriker?

Var är pojken? Var det han som försvann ut genom dörren? “Vart skall du gå? – och hälsa på fafa!” och så går den kavata lilla fyra-åringen längs radhusets gård, ensam, för att ringa på.

“Babbi!” – Va? Babbi! Ajja, alltså Paddan, nej vi leker inte med iPoden nu, vi läser en bok istället. Men, nu luktar det nog stinkbomb här – är det du? Klara blå ögon tittar på mig: “Nej”. Kontroll i byxorna, jo det är hon.

Nej, nu får du sluta klättra på soffan. Inte hoppa därifrån! Akta din lillasyster! Nej, låt kusinens bok vara, hon tog den först! Nej, sluta skrika.

Hej, skall vi titta på babbi, alltså paddan nu? – Friden sänker sig och tre ögonpar följer med Bamses äventyr, tysta.

Vardag för många – men för oss en nostalgitripp ungefär trettio år bakåt i tiden.

Av en händelse hade vardera mödrar program i trakten lördag kväll och vi tog oss an alla tre barnbarnen in mot natten. Tröttsamt – givetvis jo, men också givande. Tur att en av papporna kunde assistera i alla fall.

Att vakna och vända sig om och se en liten djupt sovande bredvid dig – det ger kraft för många duster i vaket tillstånd.

copyright2014

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Image courtesy of debspoons at FreeDigitalPhotos.net

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.