Bokmalar hallå!

Jag står i ett intressant vägskäl till sommaren: jag kan börja lyfta pension. Det skapar helt nya förutsättningar för livet.

Eftersom jag är enmans-privatföretagare kommer jag inte att sluta jobba (ännu) men det finns möjligheter att satsa en hel del mera tid och resurser på det som känns roligare i livet.

Jo, jag vet att jag är priviligierad, men ni skall inte lägga det mig till last. Trots diverse hjärtoperationer känner jag mig fortfarande nyfiken på livet.

Därför vill jag ställa några frågor och se vilka svar och åsikter som dyker upp här.

Ett av mina projekt (jag är en typisk projektmänniska) är www.minbokhandel.fi.

Där säljs nog inte i dag så värst många böcker och det är inte för att bli rik som jag har startat den utan mer som ett experiment och kanske i framtiden som plattform för en bok om Arv och Testamente.

Frågan är denna:ID-100106660

Jag har funderat om denna nätbokhandel kunde fungera som plattform för udda böcker, sådana som författarna ger ut själva, böcker som har svårt att nå publiken. Diktböcker, politiska pamfletter, självbiografier, egen forskning, släktkrönikor.

Som en annan samtidig linje kunde man också här samla olika föreningars historiker och andra publikationer som ges ut en gång och sedan försjunker i glömska.

Jag tänker mig detta scenario:

År 2018 sitter Pelle och funderar över Södra Västra Gränslösas ungdomsförenings 100-års historik. Den gavs ju ut år 2015, men vem månne nu har böckerna? Föreningens sekreterare flyttade till Sverige och ordförande avgick i fjol, var skall jag hitta boken? Där nämns ju farfar och jag skulle gärna läsa den.

Tadaa: ”jomen, jag läste ju om att sådana böcker finns på den där bokhandeln på nätet…”

Eller Eva-Stina funderar över den där boken som nån hyponkondriker gav ut i fjol om sina självupplevda problem, det var väl på eget förlag, men var får man tag på den boken?

Ja, ni hiffar galoppen.

Det kräver flere saker:

1. att flere andra tycker som jag, att det är en god idé att samla denna litteratur hit
2. att informationen går ut till författare och föreningar om att de skall ge sina böcker hit
3. att jag satsar privata medel på lite reklam för att nå läsarna. Nå, där kan man ju hoppas på en viss Some-effekt sen när och om man kommer så här långt

En liten dusör för att kunna täcka kostnaderna för bokhandeln och webbtrafiken är allt jag behöver, resten blir aus Liebe zur Kunst.

Det här är första gången jag luftar den här idén offentligt och det skall bli intressant att höra åsikter. Eller finns det här forumet redan nånstans som jag inte känner till?

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Phiseksit at FreeDigitalPhotos.net

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.