Dagens sparbyråkrati

Det var en gång, då man kunde ta en promenad till det statliga verket runt hörnet och uträtta sina ärenden.

Men det var länge sen.

Efter det flyttade all statlig byråkrati till grannstaden Ekenäs. Ännu kunde man dock besöka inrättningarna och lämna in sina papper.

Nästa skede var att dörrarna stängdes. Lantmäterikontoret flyttade till Lojo. mazeSkattebyrån och magistraten slogs ihop med Kyrkslätt och heter nu Väst-nyland-nånting. I dag tar man helst inte emot ärenden över disk vare sig i Ekenäs eller i Lojo. Lagfarter skall skickas till en central adress i Helsingfors, gemensam för hela södra Finland. Skattebyrån har öppet måndag och tisdag, övriga dagar finns det inte ens en postlåda att lämna handlingar i – av säkerhetsskäl säger dom.

Så kommer det en poststrejk. Ingen klarhet i hur och när posten går fram.

Juridiken säger att många handlingar skall lämnas in inom bestämda tider, annars kommer det sanktioner i form av höjda avgifter eller förkastande beslut.

Dagens övning:

  1. En bouppteckning jag sköter har av olika orsaker (inte p.g.a mig) blivit till nästan sista dagen. I dag kom den sista uppgiften. Sonen hämtar pappren av mig på kvällen och i kväll eller i morgon undertecknar den sjuka modern pappren på sjukhuset. Sedan tänkte jag mig att dottern i skarven mellan sina arbetsturer skulle besöka skattekontoret i Ekenäs för att personligen lämna in handlingarna (i tid).
  2. Jag ringer skattebyrån för att komma överens om detta. De har alltså öppet bara må-tisd. Jag kopplas till växeln och jag ber att få tala med nån på Ekenäs kontoret. “Ärendena sköts enligt typfråga, vad gäller det?” Jag kopplas därefter till en person som ger rådgivning gällande arvsfrågor.
  3. Vi har en mycket lång diskussion före det blir klart att jag inte vill ha rådgivning eller något annat utan bara prata med någon som fysiskt sitter i Ekenäs kontor. Skattetjänstemannen påstår att hon inte har någon telefonlista över, vilka som arbetar var inom förvaltningen? Hon kan inte koppla mig till Ekenäs och hon vet inte vem som arbetar där. Hon lovar att någon ringer upp mig för att ge svar på min fråga.Upplevelsen har starka drag av Kafkas Processen.Växeln vägrar koppla mig rätt och dit jag kopplas kan man inte ge svar på min fråga. Jag sitter i skrivande stund och väntar på telefonsamtalet.Om man gör det så här svårt för kunden, vi skattebetalare, att nå ett visst kontor eller en viss tjänsteman och om man inte alls inom skatteförvaltningen har funderat över hur man löser det här problemet vid poststrejken, ja då är det svagt. Jag kan inte vara den enda inom vårt land som just nu har samma problem med att få in handlingar till myndigheterna inom en viss tid.Vad jag vet kräver anvisningarna att bouppteckningen skall inlämnas i original så att scanna och emaila, som man gör till domstolarna, går inte.

    År 1984 kom och nu verkar vi vara mitt uppe i Kafka. Verkligheten överträffar dikten!

  4. PS Nu, några timmar senare ringde en vänlig dam från skattekontoret i Ekenäs och vi kom överens om hur det hela praktiskt skall ordnas. Kundens material kommer att komma in i tid. Tänk om växeln bara kunde ha kopplat mig rätt från början!Jag skyller inte här på någon enskild person, utan det är fråga om ett s.k. “valuvirhe”, ett systemfel som någon borde fundera en stund över!

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Ventrilock at FreeDigitalPhotos.net

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.