Den allsmäktiga pennan

Pennan är starkare än svärdet – men inte rent konkret, man-mot-man precis. Den som har den vassaste kniven eller det största geväret vinner i regel – tillfälligt.

Men att man anser en bild eller en text så viktig att man mördar för den – det visar ju pennans styrka.

I det långa loppet vinner ju pennan, eller de idéer den skapat på pappret. Men kortsiktigt härskar givetvis det direkta och brutala våldet en tid.

Men nu gäller det att särskilja de olika komponenterna i bilden. Skilja på de enskilda individer som utför galna dåd, och den eventuella folkmassa, religion eller kultur de tillhör.

Annars öppnar sig avgrunden och helvetets flammor slickar oss.

Vad är alternativet?

Att vi börjar hata och misstänkliggöra folk på basen av..ja vaddå? Utsendet? Det är ju enklast. Kasta alla i fängelse med – säg rött hår eller stora öron.

Religionen – det är också ganska enkelt att genomföra. Stanna alla och låt dem bekänna sin tro. Fel tro > i fängelset.

Kulturbakgrunden? Okey, vi stänger all flygtrafik och all transport mellan “dem” och oss”.

Bannlys vissa länder; bomba dem?

Allt det här har provats i historien och resultaten är oftast ytterst avskräckande.

Galningar, terrorister och provokatörer har funnits i alla tider och av alla möjliga orsaker. Trots risken för att någon inflyttad, en turist eller en flykting, en affärsman eller en pilgrim, tillhör någon av de fanatiska grupperna och bor vägg i vägg med dig – kan vi ändå inte godkänna att störta samhället in i den Orwellska mardrömmen.

Vi ser klart hur 9/11 och den efterföljande förföljelsemanin skapat skjutglada poliser och en storebror som spionerar inte bara på sitt eget folk utan på hela världen – utan att helt kunna förhindra terrordåd.

Eftersom våra ledare snart känner sig piskade till att visa sitt ledarskap är jag rädd att vi snart ser en ny militär aktion i Mellanöstern – den enklaste, tydligaste och snabbast responsen på terrordåd.

Det som kanske skulle behövas är flere Mahatma Gandhi och Moder Terese som på gatunivå knyter samman olika individer och kulturer för verklig förståelse.

Den cyniske säger givetvis: se hur det gick för Gandhi…

Till vilken nytta det nu kan ha säger jag som fransmännen: “Jag är Charlie” – jag ställer mig på samma sida som Charlie Hebdos mördade redaktion och höjer en penna på Facebook. Vad mera kan jag göra – ja och skriva fritt!

pennan_charlie

 
copyright 2014 bellas husse
 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.