Den avgörande 1 %

Hör du till den avgörande en procenten av vår befolkning? Grattis!

En nyligen uppgjord undersökning visar, att den rikaste delen av USA:s befolkning äger 37 % av alla tillgångar. I Finland är vi alltid lite blygsamma, så vår motsvarande procent är 13 %.

Alltså vi har en tiondeldel av vårt lands förmögenhet som landet som helhet, samhället, inte kan påverka nämnvärt. Okey, egentligen borde vi tala om 31 %, vilket är den andel som de rikaste 5 % äger i Finland.

Det blir ju inte bättre – en tredjedel av våra tillgångar som styrs, behärskas och användes enbart för några få. (siffran i USA för denna 5 % är 58 % av tillgångarna, HÄLFTEN av USA:s förmögenhet styrs av FEM procent av befolkningen).

Jag är inte för socialisering, men jag är för en relativt stark samhällsstyrning i liberal anda.

Det är fritt fram att leva ditt liv som du vill – men det får inte ske på bekostnad av andra.

Om en så här liten del av befolkningen får ett så här stort inflytande, blir samhället snedvridet. ID-100114963Då får vi Nallar som flyttar till Sverige för att deras små miljarder naggas i kanterna av lite skatt – vart flyttar en folkpensionär som lever på 1.000 euro i månaden när skatten höjs med 100 euro?  Då får vi stora lobbygrupper som påverkar både världspolitik (tänk Blackwater) och interna skatteregler.

Jag kommer att tänka på en annan undersökning (som jag borde återkomma till) som visar att rika människor automatiskt blir snåla, medan fattiga i grunden är mer givmilda, så länge de är fattiga.

Det är inte fel att komma upp sig, att kunna unna sig både det ena och det andra och sysselsätta andra människor. Det är när du börjar ha tio, hundra eller tusen gånger mera än du behöver för daglig konsumtion, som det går överstyr.

Sossepolitiken med rättesnöret jämlikhet fick den stora medelklassen att jämnas ut med början på sjuttiotalet, men i dag upplever jag att det är vi i medelklassen som svikits i politiken, det är vi som betalar och de superrika som promenerar torrskodda vidare.

En lösning? Det kan jag inte ge; min kunskap i nationalekonomi är för svag för det, men jag vet när jag ser eller hör om en bra metod för att komma åt problemet, och då står jag på barrikaderna och understöder.

En gång Mitten, alltid Mitten. (förstås bara av dem som var med i studentpolitiken på sjuttio/Skärmdump 2014-08-13 08.55.22åttiotalet….)

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.net

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.