Det är dagens service

Vi får inte släpa in damm i tamburen. Så sades det i satirisk ton för några år sen när det var tal om kundservice.

Det var första gången bankerna ändrade sin serviceform enligt nya tider.

Nu tar man det hela till nya höjder.

Nu är det inte ens mera fråga om att boka tid för att besöka sin bank – nu skall man inte kommaID-100112897 in i banken överhuvudtaget!

Det nya är att beställa tid för en telefonkonferens. Banken slipper betala dyra hyror för en banklokal och bankpersonalen kan sitta i en källare i Bortre Katchachka och betjäna sina kunder.

Givetvis inser jag en del av fördelarna – jag som kund kan sitta hemma med alla mina anteckningar och behöver inte ens kamma håret inför diskussionen, som kan ske nästan vilken tid på dygnet som helst. (Har de ingen klocka i Bortre Katchachka? Eller betalar de inte för övertid där?)

De nya tiderna medför dock en del praktiska problem – och jag trodde att företagens idé borde vara att sälja de rätta lösningarna till kunderna?

1. När man skall genomföra komplicerade arrangemang kring ett arvsskifte har man nu ytterligare en part som skall beaktas i tidsschemat – när passar det för banken att rent fysiskt träffa alla deltagare? Som kanske kommit hit från olika delar av världen.

En gång var tiden avtalad med alla parter, inklusive banken. En timme före mötet fick jag ett bud: vår bankpersonal hade insjuknat och mötet måste inhiberas. Föga hjälpte det då att flere av deltagarna då var mitt i sin resa till mötet… Någon ersättare kunde banken inte ordna för vår träff – personalresursen var ju anpassad efter behovet den dagen..

Dessutom måste man numera lämna in alla handlingar kring arvsskiften flere veckor på förhand – bankens juridiska avdelning granskar allting och den lokala personalen kan inte göra några som helst beslut i frågan.

2. Den personliga kontakten till en person som känner dig i banken blir bruten. Bankpersonalens “känsla” för dig, kunskapen om dig försvinner. Jag tror personligen att banken förlorar på det här – det är mycket man kan undvika – eller vinna – om man vet sin kunds föräldrar, grannar och tidigare historia!

3. Spontana beslut och besök försvinner. Du får plötsligt betalat för en gammal skuld – nu skall jag föra pengarna till banken… som är stängd och inte tar emot inbetalningar. Äsh, jag gör och köper den där nya prylen istället då. Pengarna snurrar jo, men kanske inte så som banken skulle vilja?

ID-100168743I går var det en kund som klagade just på det här – hen skulle spontant utföra en bankaffär men det gick ju inte, då hen inte hade bokat tid.

Lösningen?

En bankpersonalrobot kanske? Som inte behöver lön och kan sitta och nicka och ta emot när som helst? Eller åtminstone en PERSON som SITTER på sin plats, gör annat, men har en möjlighet att i nödfall rycka in?

Jag anser att de här nya betjäningsformerna inte riktigt är genomtänkta och saknar kundens infallsvinkel, men kanske jag är ensam om det tanken?

copyright 2014 bellas husse

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


 Image courtesy of Boians Cho Joo Young at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of Stoonn at FreeDigitalPhotos.net

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.