Det blir brrrr… kallt…

Först var det angreppen på finlandssvenskar. Sen kom depressionen igen på besök. Å nu återkommer ett annat monster från forntiden.

Symtomatiskt har just nu flere kunder meddelat att de inte klarar av sina räkningar vilket gör att jag inte klarar av mina…

Man skulle alltså bra ha tillräckligt av dysterhet utan att behöva höra det igen, det som man växte upp med, det stora och kalla monstret, Mårran, som förkvävde och frös allt omkring sig.ID-100123728

Har det kalla kriget återuppstått? Härskar än en gång terrorbalansen?

Somliga säger att nej, det stämmer inte, då Sovjet inte är en verklig stormakt, då kan ingen terrorbalans uppstå.

Men Putins mindervärdighetskomplex kan väl vara stort ändå? Tänk vilken skada dylika personlighetsbrister har åstadkommit tidigare? Han med mustachen och  han med den konstiga hatten t.e.x. Inte har det alltid varit en stormakt som startat en skogsbrand – det räcker bara med lite rätt sorts bensin och en tändsticka.

Tyvärr verkar den Churchill som nu skulle behövas inte ha vaknat ännu – ingen stiger upp, slår näven i bordet och säger att hej, hör hit, så här gör vi nu.

Istället velas det fram och tillbaka och hundra olika viljor inom EU och inom USA försöker tillgodose sina egna, kortsiktiga intressen. Tyvärr måste man konstatera, att även om EU-tanken är vacker och bra – fri rörlighet av varor och människor – det också leder till tusen olika stämmor. Det vi nu behöver är verklig statsmannakunskap för att kunna avväpna sabelskramlarna utan att använda militär.

Inte hjälper det att “ME”-generationens tankesätt breder ut sig genom ökad kapitalism och mindre solidaritet.

Människans politiska minne är kort, superkort.

Jag förutspår att allt detta, förlängd depression, kallt krig, leder till svåra år framöver, ekonomiskt och politiskt. Det kommer att leda till praktiska svårigheter för alla, vilket antagligen kanaliseras genom olika ytterlighetsgrupper till förtryck, våld och oroligheter, också i Finland, och antagligen åtminstone fortsatta lokala krig inom Europa.

Hur gärna skulle man inte vilja återuppleva 60- och 70-talets engagemang och fredsrörelse svepa över oss alla en gång till. Då fanns det hopp i luften – eller var det bara för att vi var unga och naiva och inte förmådda se något annat?

copyright 2014 bellas husse

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee at FreeDigitalPhotos.net
 

1 tanke kring ”Det blir brrrr… kallt…

  1. Oops

    Men 70-talet var åtminstone för mig en tid när det började hända saker. Man började lägga märke till det motsatta könet, och mopeden kom in i bilden, samt utsvängda byxben samt svärmerierna. Man bara söker fram de positiva sidorna. 😉

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.