Dödsförakt

Vilken grupp har det största dödsföraktet? Racerförare? Dykare? Minröjare?Ingen slår nog de icke-bilburna i trafiken, såsom fotgängare, cyklister och mopedister!

Utan att se vare sig till höger eller till vänster kastar de sig utan att förskräckas rakt framför din bil i förtröstan på att du just då inte råkade se åt ett annat håll utan hinner upptäcka dem och kasta dig över bromspedalen.

Cyklisterna kan utan att ge några som helst handtecken svänga ut på körbanan från trottoaren. ID-10092205Mopedister svänger suveränt in från vänster och parkerar sig nära mittlinjen på körbanan framför dig. – Vad är det förresten med mopedisterna i dag, när de har för sig att den rätta körlinjen är omedelbart till höger om mittlinjen? Ett långsammare fordon bör hålla sig på högerkant, men nej, en hel körfil ockuperar man för sig själv.

Man har ju lärt sig – vägen genom Karis till och från jobbet är en hinderbana av högsta svårighetsgrad. Vägen kräver koncentration som i ett racerlopp, aldrig får du ens för en sekund slappna av, då kan det gå illa! Varje rörelse i synfältet kan innebära fara; varje fotgängare du ser kan få för sig att gångbanan gick just här.

Utan att skoja; ibland får man köra med foten några centimeter ovanför bromspedalen, färdig att slå till på bråkdelen av en sekund!

Okey, också bilister tontar i trafiken, men de är ändå skyddade av ett plåtskal och i stadstrafik blir det oftast bara lite plåtskador.

Men alla de andra; vid närkontakt mellan en bilplåt och en människoskalle förlorar skallen alla gånger, i alla lägen.

Även om felet i en olycka kanske, jag säger kanske, inte skulle falla på mig, vill jag inte uppleva att en annan människa skadats i onödan. Och även om felet skulle vara bilistens, som borde ha upptäckt fotgängaren med huvan uppdragen och iPoden i örat, som steg ut på körbanan – vad hjälper det försvaret när du sitter med en livstida hjärnskada?

Om nån av läsarna bekänner sig till kategorin icke-bilburna ovan; lyft nu blicken, sväng på huvudet, vifta med handen, SE din omgivning och kommunicera så de andra omkring dig får en aning om vad du tänker göra!

Jaha, snart är det tid för morgonens adrenalinkick och racerlopp då!

Ha en bra dag – den ser ut att bli solig, kylig och klar!

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 Image courtesy of mapichai at FreeDigitalPhotos.net

3 tankar kring ”Dödsförakt

 1. Oops

  Detsamma gäller mopedisterna i Jakobstad. De har ingen kännedom om högerregeln eller väjningsplikt, utan de svänger dit de ska utan att ta hänsyn till andra. Lärde mig när jag körde taxi i staden att alltid när jag ser en mopedist, kolla noga vart hen är på väg. Men inte är vi bilister några helgon vi heller. Ha det gött.

  Svara
 2. berra

  det har nyligen gått omkring på nätet en video på en cyklist som svänger rakt framför en bil; och sen visar fingret när bilisten tutar åt honom!…. Det var i Hufvudstaden, så det är väl lika över hela landet och hela världen…

  Svara
  1. Oops

   Jag tror inte att de fattar att det är de som riskerar de största skadorna vid en sammanstötning. Ej heller förstår de hur lång tid det tar för en bil att stanna i stadstrafik, när bilisten skall hålla reda på alla gator och medtrafikanter samt cyklister och fotgängare på samma gång, och då även stanna bilen på stört vid behov. Skyddsvägen skyddar ingen vid en krock, men kan vara en riktig dödsfälla.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.