Dolda pärlor

Vem har nu förstått det?

Att ens egen hemort är en dold rikskändis.

Den senaste tiden har det förekommit signaler om detta, och i dag fick vi upp ögonen.

Av vårt lands c 400 bevarade hus i varmans- eller byggmästarfunkkis-stil finns 10 % i vår lilla by, i Karis. Vi lär vara kändisar på det sättet och nämns i arkitektstudierna.

Skärmavbild 2016-05-12 kl. 21.02.34

I dag deltog vi i en rundtur i byn som ordnades av Karis Musei- och Hembygdsförening. Där låg dom alla nästan på rad – de vita sockerbitarna som utmärker byggmästarstilen. Kantti kertaa kantti, platt tak, ljus rappning, långsmalt trappfönster, tre rutor i fönstren och fönster runt knutarna.

Kanske man har sett en eller två av husen när man susar in i bilen mot centrum, men nu fick man verkligen SE dessa hus. Tyvärr kunde vi inte gå in men jag hittade följande hus som är till salu och den vägen får man ju en offentlig inblick.

Från utsidan med de små fönstren kunde man tro att rummen skulle vara mörkare. Det som inte syns här är det typiska trappfönstret, det kanske inte finns eller är igenmurat. Fönstren på detta hus är inte heller tidstypiska.

Här kan man läsa lite mera on dagens forskning kring ämnet.

Ännu en orsak att höja på hakan och säga ” Ja e från Karís ja”.

 

copyright Bellas husse 2016

Fotot från ovanstående försäljningsannons

Pärmfotot:
Av This photo was taken by Frode Inge Helland.Please credit this photo Frode Inge Helland in the immediate vicinity of the image. – Eget arbete, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=695946

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.