Frankensteins monster närmar sig

Det är säkert tio år sen jag första gången läste om dataprogram, som stimulerar hur en levande varelse tänker och fungerar. Det fanns t.e.x små program, med vars hjälp man simulerade hur människomassor rör sig vid olyckor i köpcentra och idrottsarenor.

Men det här, det är inget program.

Jo, rent tekniskt är det givetvis det, men logiken och modellen, och hur det fungerar, det är en direkt kopia av en levande varelse.

Hjärnforskningen går stadigt framåt, och man vet i dag exakt hur vissa organismers hjärna är uppbyggd, hur den är kopplad och hur den fungerar. Sålunda kan man göra en modell i ett dataprogram som “tänker” lika som den riktiga hjärnan och beter sig på samma sätt.

Sen kopplar man bara en motor och en liten rörlig låda till modellen – och man kan börja studera, hur den här hjärnan fungerar, t.e.x när den går mot en vägg.

Inget i programmet säger vad maskinen skall göra – men känner “nosen” av ett hinder, stannar bilen, backar och svänger.

Den tänker alltså självständigt!

Okey, nu pratar vi om hjärnan hos en liten mask, C Elegans, som har 302 neuroner och kopplingar, men nånstans skall man börja.

Man kan givetvis måla upp domedagen med robotarnas övertag, men jag är mer opitimistisk och tror att vi nog lyckas hitta ett sätt att uppnå balans. Sålunda ser jag med spänning framemot nya upptäcker på den här fronten.

copyright2014
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 

2 tankar kring ”Frankensteins monster närmar sig

  1. Oops

    Detta fenomen kan också skådas på facebook. Googla något och strax efteråt så finns annonsen eller svaret på din facebooksida. Kanske man kan spara på sin egen hjärna och låta internet via andra program tänka ut saker för en, med vissa begränsningar.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.