Gungfly

Nu skall jag ge mig ut på lite gungfly….

Vi bor inne i en stad och vår tomt kring radhuset är delvis omgärdat IMG_6553av lite skog. Dessutom har stadens terrängbana dragits omedelbart bakom vårt hus och där rör sig mycket folk. Till råga på allt har vi asfalterat vår tomtinfart, som dessutom leder över vår husbacke med IMG_6555utgång åt två håll. Upplagt för missförstånd alltså.

1. Folk tror att vår infart är en allmän gata och kör med bilar, mopeder och promenerar över vår backe – vilket betyder att de går c 6 meter från vårt köksfönster med rak insyn. Vi har satt upp skyltar som meddelar att både bil- och gångtrafik är förbjuden, men det hindrar inte en del… Inte så roligt när man nyss stigit upp och värmer tevattnet iklädd sina underkläder och mitt i allt ser en främmande människa i vitögat?

Det bästa svaret jag fått när jag bad en hundägare gå en länk genom skogen istället för över vår backe: “slits backen?”

2. Gränserna för allemansrätten är synnerligen svävande. Vi har hittat IMG_6554bärplockare bredvid vår postlåda, vid vår kompostbytta, bakom ungarnas gungor..  Dels är det obehagligt att plötsligt se en guppande bak utanför fönstret och dessutom vill vi spara blåbären närmast huset för våra barnbarn som älskar att rusa ut och plocka lite bär.

Skogen är full av bär och stadens terrängbana är flere kilometer lång och bären finns i hela skogen, så om man besvärar sig typ 20 meter framåt är man borta från det som kan uppfattas som vår närmiljö eller vår backe. Nå, de flesta flyttar artigt på sig när jag undrar om de orkar plocka lite längre bort?

Förirrar man sig in på vår backe och står nära våra postlådor är man nog definitivt på fel plats och inte i skogen!

Jag har själv använt en tumregel om att jag inte rör mig i skog och mark så nära att jag ser bostadshus, vilket skulle betyda c 50 m från oss, men som sagt, redan 20 meter skulle vara bra. Allemansrätten är inte lagbestämd utan baserar sig på urgammal hävd i de nordiska länderna. Vedertaget är att man inte får störa hemfriden och den sträcker sig kring bostadshus och gårdsplan. Inte anser jag att skogen börjar bara för att blåbärsrisen växer, om vi har gungor och torkställ bredvid.

Givetvis är det svårt att tänka sig att man inte får plocka direkt från terrängbanan, men när det är stadsmiljö finns vårt hus direkt bredvid. Dessutom är den juridiska tomten ganska smal – men det hindrar inte att vår gårdsplans område  är bredare, eftersom sikten är fri till vårt hus.

Nå, inte faller himlen på oss fast någon står framför näsan vår och plockar, det här hör till de s.k. i-landsproblemen…mutta tulipahan nyt kuitenkin sanottua.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 Alla bilder copyright Bellas husse
fotona är tagna ungefär från den plats där vi upptäckt bärplockare..
Om allemnasrätt kan man läsa här och här

1 tanke kring ”Gungfly

  1. GeBe

    Håller fullständigt med,det där med allemansrätten är ju inte klart för alla, mina föräldrar har haft folk in på gården och plocka kantareller och blåbär, då måste sägas att dom bor på landet , det nästan är 2-3 km till nästa hus, och skog däremellan så skogen räcker verkligen till, ibland har dom kommit med bilar och 10 -tals personer har stigit ut riktigt vid gårdstomten, en gång försökte mor prata med dem , men det är ju lite svårt när man de inte förstår språket……det är inte det att dom inte skulle få plocka bär i ” vår skog” men jag tycker nog man kan hållas sig åtminstone 100 m från tomten, speciellt ute på landet där det verkligen finns ordetligt ned skog ! Nu är mor inte så jättegamla, men det finns även äldre personer som verkligen blir rädda, då ett sådant gäng uppenbarar sig invid tomten 🙁

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.