Heligt, heligt, heligt

Nu är människan en besynnerlig varelse. Så ömklig är hon, att hon måste uppsöka något större och ge sig hän. Hon är inte själv nog.

Hennes självömkan är enorm; och när man är svag – och ofta ung – vill man göra stora ting. Man vill höra till något historiskt, man vill göra egna vågor i vattnet – och genom denna önskan underordnar man sig en annan vilja och blir ett vettlöst liv i vattenströmmarna.

Ibland, ganska ofta, är det religion det är fråga om. Men orsaken kan egentligen vara vilken som helst, det är ju också av samma orsak som brottsliga gäng bildas, för att unga vill känna samhörighet, känna att de är något, något större.. Sekter följer blint sin ledares minsta vink, armeér marscherar mot sina grannar..

Tänk om samma hängivenhet kunde kanaliseras till arbetet för Röda Korset, Läkare utan Gränser, de fattiga… till positiva gärningar istället för de mörka och våldsamma?

“Vår sak är större än våra liv, jag ger gärna mitt liv för detta.”

Beklämmande läsning genom att allt förnuft, all logik är bortskalad. Det finns ingen som helst chans att öppna en dialog. Men läs ändå bifogade länk, där en ung svensk 18-åring lämnat sin familj för en sak, större än hans liv. Också vi andra måste förstå, hur obegripligt det än verkar:

http://www.etc.se/utrikes/svenske-18-aringen-ser-fram-emot-att-do

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.