Helt onödig

Om man ser krasst på det hela kunde man ordnat det hela på ett helt annat sätt. Rent resursmässigt påstår forskare att det verkar vara slöseri på resurser. Kanske ultrafeministerna har rätt?

Mannen är helt onödig och en blindgång i naturens utvecklingsschema?

Bara hälften av individerna inom de djurarter som fortplantar sig sexuellt har ju en aktiv roll i fortplantningen. Männen behövs några sekunder – lika gärna kunde naturen sköta det genom hermafroditer eller genom kloning – FI-partiets Nirvana.

Enligt uppgift har forskarna alltså suttit och funderat över detta naturens slöseri med 50 % av resurserna.

Genom tio års studier av mjölbaggar har nu forskarna eliminerat olika tänkbara scenarium. Populationer där hannarna spelade en undanskymd roll och matchade honorna 1:1  dog dessa kolonier senare vid inavel.

Där honorna fick välja (förhållandet 90:10) bland ett flertal hanar fortlevde hela populationen i välmåga.

Livskraften testades genom att efter 50 generationer av dna-blandning konsekvent i 20 ID-100245631generationer idka inavel – framkom ovannämnda resultat. Utan genmatchning dog alla.

Det är alltså inte bara en fråga om kärntruppen, hanne och hona och barn – mamma-pappa-barn – mot omvärlden, eller hannens förmåga att jaga eller skydda sin flock som är det viktiga.

I grund och botten är det fråga om genetik och DNA och speciellt dess mångfald.

Genom att bjuda på en myckenhet av egenskaper och en möjlighet för honan att skapa oändliga nya kombinationer av genmassan hålls släktet livskraftigt. Förhållandet bör alltså vara så att hannarna är i överskott mot honorna.

Naturen är rå och bara egenskaper och beteende som på något sätt kan anses till fördel för släktet som helhet fortlever.

Så sorry, alla medbröder: vi är i grund och botten bara en gen-reservoar. Nå i alla fall får vi behålla huvudet efter kopulationen; vissa syrsor befriar väl hannarna från det problemet genast när genpoolen är blandad.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


  Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.