Hur lokalt tänker du?

Det här är en gammal sanning men jag fick igen orsak att tänka på den. Dessutom faller jag själv i denna kategori.

Jag börjar med min första lärdom i frågan.

När datorerna var lika unga som jag… typ tidigt 1990-tal, trängtade jag efter en stor harddisk. Fram till dess hade jag använt 5″ stora disketter (360 kbyte) men tänk nu om man kunde ha hela 10 eller 15 megabytes material, det skulle ju vara himmelriket. Kassan var skral och diskarna var dyra. (För er som inte har det klart för er: dagens harddiskar är mellan 500-1000 Gigabytes)

Jag har en kusin i Kalifornien så jag bad henne köpa en disk och sända den till mig, jag sparade en stor slant på operationen.

Givetvis hade disken ett fel när den kom fram; lagret i den tjöt och den var omöjlig att använda. Det gick inte att promenera in till butiken och klaga så det blev dubbel förlust för mig.

Men en stor lärdom.

Efter det har jag alltid köpt lokalt om jag bara har möjligheter till det. Priset är inte alltid den ID-100246479avgörande faktorn, för de lokala produkterna är oftast lite dyrare än de du kan hitta på nätet eller i en storstad.

Det viktiga är den service som ingår i priset. Har du frågor om användningen är det bara att traska in i butiken och fråga. Går något sönder tar butiken ansvar och ser till att varan repareras. Dessutom får du ofta hjälp med installation, ibland t.o.m. på köpet.

Sen kan du plussa på alla andra lokala fördelar; dina pengar snurrar den lokala ekonomin och inte Panama-konton och ju mera du köper destu bättre blir utbudet.

Då du klipper dig lokalt, går till lokala gymmet och köper fotvård kanske dina egna pengar kommer tillbaka när resp. företagare senare behöver dina tjänster i sin tur. “I scrub your back and you scrub mine”.

I dagens värld kanske den här lokala ekonomiska cirkeln är ännu viktigare i ett större sammanhang. Trots världsdepressioner och annat skräp kan vi snurra våra små egna spiraler, alla måste vi ju ändå köpa både mat och tjänster.

Tänk på det du, nästa gång du skall öppna plånboken!

Copyright Bellas husse 2016

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Inspirationskälla: lvgroom_blogginlägg

1 tanke kring ”Hur lokalt tänker du?

  1. Jojje

    Just det. Jag bröt en mångårig rutin i fredags. I stället för att gå till Instrumentarium och köpa glasögon gick jag till en lokal privatföretagaroptiker i samma ärenden. Servicen är snabbare och bättre priset ungefär det samma. Privatföretagaren betalar skatt i Finland och deltar i vårt välfärdsbygge. instru för sina vinster utomlands och skiter i hur vi har det i landet.
    Det var egentligen Björn Wahlroos som väckte insikten när han sade att kunderna skall rösta med fötterna, i intervjun om Nordea och Panamapapperen.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.