I do, I do I do I do

I do love ABBA! Så behöver man ens en skild orsak till att vilja besöka ABBA-museet i Stockholm?

Sista länken på vår roadtrip South Sweden var reserverad för huvudstaden. Efter en delaaaWP_20150715_18_50_06_Pro funderande valde vi det mest turist-aktiga som finns: en Hop On-Hop Off sightsee-buss. Och längs rutten fanns givetvis ABBA-museet, som sålunda fick bli vår ändstation och avslut på dagen.

Det är ingen tvivel om saken: tycker man om ABBA är museet värt ett besök. Du får en hel del fakta-bitar som inte är allmänt kända, du får se och höra stjärnorna själva berätta om sitt liv och du översvämmas av ABBA-detaljer, originaldräkter och -detaljer. Ser du verkligen igenom alla filmer tror jag att hela dagen går åt – och deltar du dessutom i möjligheten att komponera låtar själv och sedan virituellt uppträda med ABBA får du plussa några timmar extra till besöket.

Jag njöt av det mesta. Som tur är hade vi sett långfilmen på TV så vi behövde inte lägga den aaaWP_20150715_17_47_34_Protimmen till besöket.

Något kritiskt?

Ja, en mycket viktig detalj, som jag inte förstår att de missat, ljudexperter som de är hela bunten!

Kontrasten blev därtill uppenbar när man besökte Hall of Fame som var en integrerad del av helheten.

Ljudisoleringen var eländig. Alla ljudkällor var i gång samtidigt och flöt in i varandra på ett mycket irriterande sätt. Det kunde vara typ 50 cm mellan båset som berättade om Ann-Frid och båset som berättade om Agneta, och vardera körde ut en kortfilm om deras liv, med ljud.

Jo, det fanns en hörlur, eller var det två. Men de olyckliga som inte kunde grabba tag i en sådan fick nöja sig med det allmänna ljudet.

I Hall of Fame var det andra bullar. Varje årstio-tal av svensk musik hade ett eget bås, med väggar helt omkring, som man in gick i och där i lugn och ro kunde lyssna på musikexempel. Varför inte satsa några kvadratmeter mer utrymme och ljusisolera på samma sätt i ABBA-museet?

Det gav ett kraftigt minus till helheten från min sida.

Plus givetvis att inträdesbiljetten bara gav allmän info, ville du få fördjupad bild av varje infopunkt måste du betala ytterligare för att få en personlig bandspelare som spelade upp mera. jag kan förstå en liten summa för att täcka den extra kostnaden, men här var det mera och det tycker jag inte om. Allt skall inbegripas i biljetten utan extra köp!

Jag har för mig att ABBA-medlemmarna har förtjänat tillräckligt för att inte behöva räkna småslantar, men kanske jag har fel?

Värt ett besök?

Nja, jo, det var det nog, men med en lätt bismak i munnen.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


bilderna copyright Bellas husse fotade på ABBAmuseet i Stockholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.