Könsfråga eller något annat?

Jag har länge tänkt på det här – egentligen var det min ursprungliga drivfjäder.

Jag ville göra något annat än skriva om nya skor och god mat.

Så skrev Hitochditochtillbakaigen i mitt tycke oförtjänt nedlåtande om en man som undrat varför så många bloggar handlar om mat,mode och kläder, som han beskrev det “ytligt”.

Jag vill inte karakterisera det hela som en man-kvinnogrej. Men som den medelålders, lönnfeta ID-100112517vita man jag är funderar jag över två saker:

 • varför är det så få män som bloggar? Åtminstone som jag har hittat…
 • varför är det så många bloggar om familj, mat, mode, kläder, inredning och så få med andra temata – åtminstone som jag har hittat… ovannämnda hitochtillbakaigen som ett av de lysande undantagen.

Utan något som helst anspråk på statistisk rättvisa scrollade jag igenom de fyrtio senaste inläggen på finlandssvenska bloggare på Facebook och kunde klocka c 25 i den allmänna kategorin (inklusive The Big Thing-Bloggalan), två om motion, 12 med ett lite annat tema och ETT inlägg av en manlig person.

Det är definitivt inte fråga om att kvinnor inte tänker på annat än mode eller att män inte skriver, det vet vi. Men varför syns det inte i bloggvärlden?

Skulle vi ha färre misshandlar, mindre skolskjutningar om flere unga män skulle blogga istället? Borde det ingå som övningar i skolan? Gör det det kanske?

Ajja, och av alla de granskade inläggen hade INGEN vår ekonomi eller vår flyktingpolitik som tema. I am just saying…

Att sådana tankar i dag.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

 

 

 

 

3 tankar kring ”Könsfråga eller något annat?

 1. http://carloine.blogspot.com

  Ett. Jag tror inte att män skulle misshandla och skada andra mindre, bara för att de började blogga.
  Två. Jag är en kvinna som skriver om annat än mode, varför? För att jag inte är intresserad av det. Och det finna flera andra härliga kvinnor som tar upp viktiga ämnen genom sina texter.

  Att kategorisera människor och dra många kvinnliga bloggare över en kam är farligt. Om jag får vara dramatisk kvinna. 😉
  Saken är den att jag tror att många väljer att skriva om deras intressen, och ibland är det mode och smink, för att de helt enkelt vill skriva om ekonomi och Finlands sneda politik, av flera olika orsaken.

  Svara
 2. berndt Inläggsförfattare

  1. Jag undrar.. om flere män/ungdomar skulle få utlopp för sina tankar genom en blogg, blir det mindre tryck inåt då? Tryck som sen kommer ut genom aggressivitet? Jag känner på mig att det är något nån kanske borde undersöka…

  2. Jag försökte åtminstone framhäva att jag inte ser det som en kvinno-mans-grej, utan jag genuint funderar varför fördelningen är sådan?

  Givetvis skriver många om det som är ett stort intresse..om det nu sen är mode och mat.. men var är alla de som har andra intressen? Politiska aktivister som inte bloggar? Tar deras intressen så mycket tid att de dygnet inte ger rum för bloggskrivande.. ?

  Givetvis hittade jag ingen blogg om ekonomi/flyktingar just för att ingen hade intresse av att skriva om det.. men eftersom det är de två stora händelserna i vårt land just nu, frågar jag mig varför det inte syns i bloggvärlden? “Officiella” kolumner och professionella tyckare hittar man nog..om båda ämnen.

  Jag drar absolut ingen grupp över en gemensam kam, jag bara amatörfunderar…

  Svara
 3. Rofa

  Hej! Kul att du funderar på det här. Har själv tänkt en hel del på det där med killar och blogg. I grund och botten tror jag faktiskt det är en fråga om könsroller.

  Som man och moddalärare har jag märkt att det då det kommer till att läsa och skriva är viktigt med manliga förebilder (det säger ju också forskningen). Varför skulle inte samma gälla bloggandet egentligen?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.