Kroatien och Dubrovnik – en rapport

Att se andra vyer är alltid uppfriskande – nu var det vår tur att lyfta blicken en aning.Genom vårt utbytessystem (RCI – rekommenderas!) fick vi en vecka på ett snyggt, trevligt och väl453px-Coat_of_arms_of_Croatia.svg beläget litet hotell i Dubrovnik, Villa Curic.

Även för att vara vid Adriatiska kusten – som är känt för att vara varmt och soligt – var vår vecka denna gång ovanligt varm enligt alla mått, så vi kunde röra oss i shorts och utan extra tröja också på kvällen.

Första intycket:
snyggt, rent, väl organiserat, serviceintriktade människor. Mycket att titta på, rent historiskt, både i själva Kroatien och i närliggande länder.

Beachen? Jo, lär finnas, men det är inte där man hittar oss på vår semester.

Vad måste man?P1040809

Tja, på en semester måste man väl ingenting… men gamla staden Dubrovnik med dess fascinerande historia bör man besöka. En vinutfärd på landsbygden gjorde vi och ett besök till grannlandet Bosnien och staden Mostar med sin berömda (bombade och uppbyggda) bro prickade vi in.

Otaliga museer och andra sevärdheter får bli till nästa gång, för det blir nog antagligen en eller P1040769flere besök på denna ort.

God mat finns att finna – vi rekommenderar t.e.x restaurant Eden – en familjerestaurant med över 40 år gamla traditioner; vänlig betjäning, linnedukar, förmånlig mat, en lisa att sitta där och bli uppassad!

Det som mest frapperade på vårt hotell var också den naturliga vänligheten och beredskapen att hjälpa och ge det lilla extra. Man nöjde sig inte med att vinka att parkeringen, den är där upp längs gatan ovanför hotellet – nej, man kom ut, gick in i sitt eget garaget, tog ut P1040639sin motorcykel och körde före oss så vi säkert hittar rätt, fast det bara var en länk på c 150 meter runt hotellet. Men gatorna är ju smala och slingriga och för en utsocknes, svåra att genast förstå sig på.

Trafiken ja, den löpte bra. Man stannar alltid för fotgängare vid övergångsställen och jag hade inte problem att köra. På vägen alltså. Mina problem verkar uppstå på små parkeringsplatser och för mig främmande bilar – men det är ju därför man alltid bör se till att hyrbilen är väl försäkrad!

Kulturskillnader? Tja – under vår utfärd till Mostar blev vår privata taxi stoppad av polis som “enligt ögonmått” kunde bedöma att vi kört för fort. Genom det klassiska sättet – en sedel i körkortet – kunde vi snabbt fortsätta färden. Men det här hände alltså inte i Kroatien P1040526utan i Bosnien.

Kriget är fortfarande närvarande och syns delvis, men hörs dess mera i människornas berättelser.

Fakta: Kroatien hör till EU och Nato och är klart västorienterad, men har ännu inte euron. Bosnien t.ex är mer östorienterad och har sin egen valuta. En liten varning: valutorna används delvis i kors; så kolla så ni inte tror ni köper i Kuna och sen visar det sig vara euron… skillnaden är tiofald…

Men Kroatien kan bjuda på allt man vill ha under en god semester: sol, värme, renlighet, god betjäning, historiska sevärdheter, beach och god mat och hygglig prisnivå.

Skärmdump 2014-10-20 09.58.45

copyright 2014 bellas husse

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Bilden på Vila Curic från deras hemsida, vapnet från Wikimedia Commons och de övriga bilderna är copyright Bellas husse. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.