Miljöinsats

Vi har alla läst och hört om dem. Miljoner, nej miljarder av plastbitar som ligger och skvalpar där ute i våra oceaner.

Kostnaden för fiskare kan räknas i miljoner, och över 100.000-1.000.000 olika organismer i havet får sätta livet till p.g.a plastet varje år (siffrorna varierar). Flere arter hotas av utrotning.

En 19-åring med huvudet på skaft,  Boyan Slat, har dock kommit med en idé. Till en kostnad om c 4,5 euro/insamlat kilo plast kan han börja rensa oceanerna.

marine_debris

Det är ett projekt som tar tiotals år – men hittills gör ingen något vettigt för att förhindra att den här tickande katastrofen – det mesta av det här enorma flytande bergen av plast är ju långt borta från det vad du och jag ser – sålunda existerar det ju inte i vår sinnebild.

Boyan har tänkt sig ett system av kilometerlånga infångare, som genom  datorsimulering byggs just på de rätta ställena för att utnyttja de naturliga vattenströmningarna, och sakta fånga in sjok efter sjok av plast. Förbindelsefartyg kör sedan det infångade plastet iland för behandling. Plasten innehåller både råmaterial och energi som kan användas på olika sätt.

Problemet – och lösningen presenteras på webbsidan.

Men – här finns dessutom något som DU kan göra. Boyan har skapat en allmän insamling för att kunna gå vidare i planeringen och förverkligande av projektet och genom den här sidan kan DU ge ditt bidrag till lösningen. Det här kom jag underfund med just nu när jag granskade fakta för denna blogg, så jag har inte ännu själv avgjort hur mycket jag har råd att satsa, men altnernativen startar från 4,5 e => 1 kg plast insamlat, så alla borde ha råd att delta. Målet är att insamla 2 miljoner dollar, och i dag står mätaren på 622.000.

Möts vi vid den virituella insamlingsbössan?

Screenshot 2014-06-19 08.26.51

 

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Bilden från denna sida 

Officiell rapport om projektet

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.