Min skugga

Vem är det som bestämmer? – Det finns en liten, småfräck historia jag hört eller läst nångång. Vilket är kroppens viktigaste organ? Nå, en lång histora slutade med att det är ändtarmen, för om den upphör att arbeta är inget i kroppen mera möjligt.

Historien är gammal men kanske det ligger mera i den än man tänkte när den skrevs som en vits.

Vi lever nämligen med en skugga som är större än vi själva.

Vi tror att vi fattar självständiga beslut men kräver vår skugga någonting, är det nog vi som lyder. Förhållandet är 10 miljoner mot under 50.000. Vi bär med oss vår skugga varje dag, vart vi än går och den väger närmare två kilo – ganska konstigt att ingen av oss ägnar den ens en lite tanke under dagen.

Givetvis talar jag om vår bakterieflora i tarmen – den som bestämmer om vi blir sjuka eller förblir friska, den som styr vilken mat vi tycker om för stunden, den som på sätt och vis överträffar oss i intelligens med sina 10 miljoner gener mot vara futtiga 23.000 egna.

Kan vi ens kalla oss för “jag” med en sådan skugga? Är vi inte mera något av “oss”, “vi två”?

Forskarna börjar först nu ens ana, vilken betydelse en god bakteriestam har för både vår utveckling sen nyfödd och vårt vuxna liv. Genom den starka symbiosen är det mycket svårt att studera mekanismen utan större ingrepp medan vi lever – tar man ut bakterierna lever de inte mera ett normalt liv.

Vi kommer antagligen ganska snart att få nya direktiv för att hålla vår tvilling – och därmed oss själva – vid gott liv.

Återigen – den som lever får se!

Solen lyste härligt i går och om man nu hunnit ge trädgården det den behöver blir regnet som snart kommer pricken på i:et! Naturen exploderar i livskraft.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 Bilden från Pixabay under fri  CC0  licens

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.