Ny vinkel

Det är inte en ny idé – att samarbeta. Man har gjort det i stor skala, Seti at home över BOINC nätverk har varit i bruk hela 2000-talet. Jag har deltagit med min dator till och från.

Med tusentals datorer världen över sammankopplade når man en enorm datorkraft som kan användas till att söka liv ute i rymden (SETI) eller att utveckla nya cancermediciner – you name it!

Nu har man en aning svängt på steken.

Att göra bakgrundsprogrammet tog flere år. Ett program som tar ett problem och vänder och ID-10040246vrider på det såsom en vetenskapsman gör. Ser olika infallsvinklar, provar olika hypoteser, försöker hitta en faktor som har betydelse. Inte bara en mekanisk anpassning som BOINC hittills har gjort, inte rå datorkraft utan ett mera intelligent, ett tänkande angrepp.

Datorkraften var inte lika stor som i BOINC, men det tog bara tre dagar när man testade systemet före man hade en hypotes att prova vidare.

Det första problemet: varför kan en viss mask alltid överleva, i hur små delar man än delar den, klonar den alltid sig vidare till nya individer som lever vidare. Den är i praktiken odödlig. Nu har man genom det här datorprogrammet fått en ny infallsvinkel på ett mycket gammalt biologiskt problem som i över 120 år har gäckat forskare, en lösningsmodell som nu kan granskas noggrannare.

Tänk om man sätter det här problemet in i BOINC-systemet; tänkt vilka komplexa problem man då kan lösa. Nästa fråga som sätts i programmet är varför cancercellerna växer så aggressivt, hur metastaserna fungerar och tänker.

Jag skulle vilja leva till 250 år för att hinna uppleva den skinande nya värld vi snart lever i!

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


BOINC   och Seti-at-home

Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of suphakit73 at FreeDigitalPhotos.net

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.