Också i trafiken?

Vi gjorde en sväng till Åbo i helgen – av olika orsaker. Det var trevligt att träffa både familjen och svägerskan – Stefans Steakhouse är också värt ett besök kan jag berätta!

Men det var inte det som reste håret på mitt huvud, utan vad som hände på vägen dit och tillbaka.

Det började redan med debatten i tidningar och på  SOME om bilister och cyklister – se t.ex. på denna lilla video:

tryck här, jag fick inte videon hit in i texten..

Skrämmande! Jag har nyligen två gånger varit sekunder från att köra över en cyklist – en gång skulle det varit mitt fel och den andra gången cyklisten. I vardera fallet hade jag inte en chans att se faran före sekunderna före… Vill du testa hur reglerna fungerar kan du se på denna länk.

Men föraktet för andras liv är inte begränsat till SOME-kommentarerna eller till cykelvägen – samma likgiltighet upplever man på motorvägen.

Du kommer i god fart i vänster körfil – höger rör sig med typ 80 km och 120 km är tillåtet. Du är nästan framme vid bilen med släpvagn som bromsar farten till höger – just då, utan att se dig i vänster fil – kastar en bilist sig ut rakt framför dig med hastigheten 82 km då du kommer med 122 km… – det blir ju tvärbroms för dig och du kan bara be en bön att bilarna bakom dig också hinner bromsa.

Skulle det här nu hända en gång på vägen till och från Åbo – men det hände hela tiden… då blir man ju lite skrämd.

Tänker de här bilisterna inte att det är fråga om en motorväg med höga hastigheter? Eller vad om händer med dem om nån kör in i bakändan? Det är ju inte någon liten plåtkrock vi talar om utan stora personskador – och de själva är i största farozonen.

Det samma är ju att komma ut på motorvägen och lämna accelerationsfilen utan att bry sig om den som redan kör på körbanan.

I och för sig kunde ju Darwins evolutionslära få fungera – men när det alltid blir fler skadade än ifrågavarande bilist så är man ju tvungen att försöka bromsa. Av ren självbevarelsedrift alltså.

I högsta grad gäller ju detta också en cykilst som kör ut på körbanan i hög fart rakt framför en bil – men där kunde man låta Darwin fungera ganska lugnt om man sitter inne i sin plåtlåda – den som skadas är nog cyklisten och inte bilisten.

Tänk nu, goda människor lite efter i trafiken också!

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

2 tankar kring ”Också i trafiken?

  1. Maria

    Jag har varit nära att ovetandes tvinga ut en cyklist på vägen som FOTGÄNGARE eftersom denna försökte cykla om mig på en trångare trottoar (där det knappast ens var tillåtet att cykla) bakifrån och inte ens förvarnade mig så jag visste inte ens att jag hade en cyklist bakom mig. Jag råkade i samma ögonblick röra mig lite längre utåt (det är ju inte så att man går i en spikrak vinkel hela tiden) så det var inte med många cm marginal som cyklisten slapp förbi. Vem vet hur det hade gått om han hade tvingats ut på vägen, kanske stött ihop med en bil? Mitt fel kan det väl iallafall inte ha varit.. Så farliga situationer kan uppstå fast man håller sig bort från trafikerade vägar också, särskilt om man cyklar där man INTE ska cykla.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.