Offret

Läste om Pistorius, ni vet, han som sköt sin flickvän och påstår att han trodde det var en inbrottstjuv.Pistorius är nu dömd – till fem års fängelse tror jag det var.

Samtidigt går det en grej omkring på nätet om offret; den han sköt. Hon omnämns oftast som “flickvännen”. Focus är på gärningsmannen – som ju är en känd idrottsman som springer på konstgjorda ben.

Det här fick mig att fundera. Hur fungerar det här – i verkligheten, hos oss.

Gärningsmannen får stora rubriker; hens liv granskas i detalj, tänk nu typ skolskjutarna. Varför hände det här, vem har påverkat, sade nån nåt illa dagen före? Kunde det ha undvikits?

Gärningsmannen får sitt straff – fängelse i ett antal år. Sen kommer hen ut och kan – någorlundaID-10089866 – fortsätta sitt liv.

Men offren? De hen sköt? När fortsätter deras liv, när tar deras straff slut? När slipper föräldrar, syskon, barn sitt straff? När upphör deras tankar att vandra till den dagen, då…

Jag har en obehaglig känsla av att när den första chocken släppt – när attacken är förbi, gärningsmannen fast och dömd- tystnar all krishjälp och stödgrupper.

Och när det inte är något stort – ingen skolskjutning, ingen bussolycka, ingen Lappo-explosion – utan några slag på gatan, en kniv i ryggen på busshållplatsen, en misshandel hemma, en hastigt bortryckt handväska – är krishjälpen minimal.

Även då kan ärren i själen sitta djupt. En åldring kanske inte vågar gå till butiken ensam mera, en flicka vågar inte ut på krog mera, en ungdom blir bitter och avog för livet.

Kanske jag har fel – kanske vi har ett underbart skyddsnät som fångar upp alla dessa fall, en förening som fungerar, som har terapi och diskussion, nätgrupper på Facebook, hembesök?

Eller är det som jag misstänker – i bästa fall ett eller två besök hos en psykolog och sedan tystnaden och tankarna där hemma i vargatimmen?

Ibland har man en känsla av att det här, det idealiska samhället, det blir nog aldrig färdigt.

Men å andra sidan, fan anamma, då finns det ju mycket att göra, så det är bara att ta i!

copyright 2014 bellas husse

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.