Oförståeligt?

De senaste åren har varit näst intill oförståeliga.

Det hela började med en ekonomisk världsbrand, startad av en obegriplig girighet, en brand vars följder vi ännu kämpar med.

När branden övergått till småpyrande flammade verkligt våld upp; underblåst av makthunger och dålig självkänsla. Ukraina brann. Omvärlden tittade på med förvåningens finger i häpnadens mun.

Där stannade fingret också när den urgamla striden mellan Israel och palestinierna flammade upp i öppen låga.

Ännu djupare åkte fingret när IS(IS) likt fågeln Fenix steg upp och lät eldsflammorna spraka ordentligt.

Det är cyniskt, men helt klart. Det s.k. världssamvetet vaknar bäst, då de stora nationernas kristnaintressen berörs. Halshuggningar, levande begravda, märken på de utsattas dörrar (låter det bekant?), bomber mot civila, mot sjukhus och skolor, svikna löften eller inga löften alls utom löftet att hata och döda – det betyder ingenting.

Not in my backyard – det var inte Ruanda eller Röda Khmererna, det är inte Ukraina eller norra Irak heller. Men vänta – i norra Irak har vi ju lite olja… kanske man ändå bör ingripa en smula, nån bomb och lite vatten, några vapenförråd, det kunde man kasta in.

USA skryter med hur många ton mat och vatten de flygbombat över de inringade yazidierna, men yazidierna själva klagar över att det båtar föga med vatten från himlen när vattenflaskorna spricker när de når marken…

Kurderna har genom världshistorien ömsom fått stöd, ömsom gasats ihjäl, vilket som passat bäst.

Jag känner mig beklämd. Jag lider.

Jo, jag vet, det låter patetiskt när jag sitter i min supertrygghet här i Norden, men det hindrar inte min känsla av uppgivenhet över människans inneboende ondska, över kampen mellan yin och yang, mellan änglarna och Satan, som aldrig tar slut.

Det enda som återstår, om vi inte vill vara så självgoda att vi kan ta sida och påstå oss veta vem som har mindre fel i dessa konflikter, är att stöda nästan neutrala krafter såsom Röda Korset och UNICEF, Läkare utan gränser etc.

Men det är inte med en upplyft själ jag läser dagens tidning dessa dagar.

PS

Ovanstående symbol – som jag just nu också använder som min “bild” på Facebook, är den som målats på de kristnas dörrar i Irak av IS, den kommer från ordet nasareerna (kristna) “N” på arabiska.

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.