Om jag skulle vara en mus

Om jag skulle vara en mus och vara tvungen att göra långa arbetsresor, typ ofta över Atlanten mellan USA och Europa – då vet jag precis vad jag skulle göra!

Jag skulle kontakta några hjärnkirurger, som skulle få genmodifiera vissa delar av min hjärna, operera in lite laserslangar och efter en lång arbetsresa skulle jag be dem ta den där 50 kg maskinen jag släpar med mig och bestråla mina hjärnceller en stund och Voilá! – min jetlag skulle försvinna som genom ett trollslag.

Om jag skulle vara en mus som sagt.

Men så här börjar det ju ofta – med vilda experiment, tyvärr oftast på djur. Var man hittade den 320px-Mouse-19-Dec-2004här hårt arbetande, inter-kontinentalt flygande musen förstår jag dock inte riktigt?

Det har alltså visat sig, att det finns en del i hjärnan som reglerar vår dygnsrytm, vår circadian rhythm och genom att dels genmanipulera dessa celler, dels belysa dem med laserljus, har man kunnat påverka uppfattningen om dygnsrytmen och  fenomen som jetlag. Eftersom det här systemet också påverkar vår biologiska klocka öppnar sig långt i framtiden den Heliga Graal, Ungdomskällan.

Nyss skrev jag att det skulle ha varit spännande att vara arkeolog – också forskare i naturvetenskapliga ämnen skulle ha varit jättehejsan, men där inser jag att min begränsade fallenheter för matematik skulle ha satt käppar, nej höstavar i vägen!

Men spännande är det varje gång man läser om sådant.
copyright2015
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Musbilden från Wikimedia Commons under CC-licens

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.