Perpetuum mobile?

Nyligen läste jag igen om, hur den sektor som ökar, trots dåliga tider, är tjänstesektorn. Varifrån kan man ta tillväxt om vi bara skrubbar varandras ryggar?

Kan det fungera? Om färre och färre tillverkar saker, något vi tar i? Kan tjänster generera nytt kapital?

Jag är inte tillräckligt samhällsekonom för att kunna bedöma om det ens teoretiskt skulle kunna fungera till 100 % – men hur mycket tjänster vi än producerar måste ett visst mått av basvaror produceras: vår mat, våra hus, vår IT-teknik, våra transportmedel – även om det kommer att ske till stor del med robotar.

Men vi har ju än ständigt ökad grupp av välmående (nåja, åtminstone relativt) pensionärer, som vill bränna av sin pension på massage, hemstädning, upplevelser, medicinsk vård, fysioterapi, hundtrimmning och hundpromenader, rådgivning i de mest konstiga färdigheter – listan kan göras oändligt lång.

De personer som ger de här tjänsterna betalar skatt, köper mat, reser osv så inkomsterna snurrar på i samhället och föder andra.

Pensionärernas inkomster är just nu passiva, men nån gång har de införtjänats och då har varorID-10057293 eller tjänster producerats – det är bara inkomstens konsumtion som skjutits på framtiden.

Och det är inte bara pensionärerna som köper mera tjänster – alla jag hör om som hjälper andra, ser en ökad efterfrågan.

Också personer och familjer mitt i karriären köper mer och mer hjälp – istället satsar man på att med sin lilla fritid uppleva gemenskap med familjen och barnen. Det är inte pop att städa men inte heller att lära sig yoga eller jumppa från en kasett – man köper handledning istället.

Jag är övertygad om att tjänstesektorn kommer att bli avsevärt större i framtiden och jag har också uppmanat många som funderar på arbete att satsa på detta.

Själva köper vi hemstädning, fotvård, massage, fysioterapi och personal trainer mer eller mindre regelbundet. Vi har blivit erbjudna tjänster av en ordningskonsult men vi skall nu se om vi klarar av att städa/tömma skåpen själva först.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.