Plastberget

Vi vet det ju alla, vi har alla sett de hemska bilderna.

Problemet är att vi har haft mycket små möjligheter att göra något konkret åt det, på det personliga och praktiska planet.

ID-100249802Jo, vi har kunnat använda tyg-köpkassar, och det har vi själva gjort i många år. Det har väl nog sparat några hundra onödiga plastkassar. I butiken om jag blir erbjuden en plastkass för något litet inköp säger jag vanligen “nej tack” och bär varan i handen.

Men nu har vi åtminstone på vår hemort, Raseborg, fått utmärkta möjligheter att spara och återanvända plastavfallet.

Det finns nu egna avfallskärl för plasten och det är inte en dag för tidigt!ID-100180692

Vi fick ändra om våra avfallskärl hemma och den stora korgen som tidigare varit (torrt) blandavfall innehåller numera enbart plast och det är intressant hur snabbt den fylls och hur lite det kommer i det andra kärlet. Majoriteten av vårt avfall är alltså följaktligen plast!

PS

Nu har ni väl alla läst om den unga skolpojken, eller var han redan studerande? Han som kom på ett system att genom de naturliga vågrörelserna och jättelika flytande armar ute på havet samla in de enorma plastmängder som skvalpar omkring i oceanen. Han fick nyligen genom “crowd-funding” någon miljon till för att slutföra planeringen och vi har också stött honom så gott vi kunnat. (The Ocean clean-up)

cleanup1

copyright Bellas husse 2016

Image courtesy of Rawich at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of tiverylucky at FreeDigitalPhotos.net

Vattenbilden från Theoceancleanup/pressbild

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.