Redig fight?

Ett ideal tidigare var bilden av två pojkar som var osams. Det bästa sättet för dem att reda upp var en match med knytnävarna, där båda var jämlika och matchen var renhårig. Vilken fars att spela upp!

Verkligheten – allt annat än på skolgården eller i filmen – har varit och är något helt annat.

Den verkliga kampen och det riktiga livet är skit, smärta och lemlästa kroppsdelar.

Smart högteknologi med en soldat i en bunker på ena sidan jordklotet som i en TV-skärm väljer ID-10042885ut målet för en drönattack efter vad han tror sig se i en suddig film från andra sidan jordklotet.

Bam!

Där flög en grupp terrorister i luften – eller sen en familj som firade bröllop.

Reaktionen kan vara att tio Gudsälskande (?) krigare för en högre sak smyger sig in i en skola – av alla viktiga militära mål – och utan motstånd slaktar några hundra lärare och studerande. “De har order att skona barnen” säger en talesman snusförnuftigt.

Djingis Khan skapade pyramider av sina fienders dödsskallar – knappast låg där enbart krigföra män i sina bästa år, så inget är nytt under solen. Men, något nytt, något ädelt, skulle man ju hoppas att skulle ha kunnat framspringa så småningom, det är ändå några tusen år sedan vi klev ned från träden.

Men vårt påstådda demokratiska och liberala ideal (?) USA visar modell för hela världen över hur man skall behandla sina egna medborgare, de svarta, och sina påstådda fiender, de torterade. Varför skulle sedan någon annan låtsas vara bättre?

Man får vara tacksam att man råkar vara född i den höga nord, där vi ändå har ett rudiment av rättvisa och man inte behöver gömma sig för polisen.

Men nu har vi en lång, lång väg att vandra före vi med stolthet kan se varandra i ögonen och säga: jag är en människa!

go_back_we_fucked_up_everything

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Image courtesy of vudhikrai at FreeDigitalPhotos.net (soldaten)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.