Skrivarkurs 1

Nu kör jag med ojämna intervaller ett referat från skrivarkursen jag går på. Jag berättar vad vi har gjort, vilka övningar vår lärare, Clara Wahlforss har gett oss och ger mina egna texter.  Jag ger löpande nummer åt dessa inlägg och använder samma logobild för dem alla.

Tycker ni det är tråkigt eller ointressant har ni lätt att hoppa över dem.

Den första lektionen var en chockstart. Först fick vi en text att läsa, som i korthet handlade om ett par alkoholiserade män som grillade korv på stranden. I en liten fiskestuga bredvid sov en person, “han”, ruset av sig,  och funderade över sitt liv. Han hade sålt sina ägodelar och var på väg till Rio tillsammans med “henne”. I fickan har han en liten diamantring.

Uppgift nr 1: skriv en fortsättning på berättelsen utgående från någon av personerna.

Jag valde att tänka mig in i “hennes situation” och skrev följande text:

=======

Hon satte sig på nytt vid det vickande köksbordet och stirrade ut i skymningen. Son vanligt skymtade hon vattenytan bakom grannhusets silhuett.

Hon suckade och steg upp igen, gick fram till vattenkranen och hällde upp ett glas vatten och satte sig igen.

Varför hörde han inte av sig?

Efter en timme är det mörkt och hon var rädd för att han igen hade krupit in i sitt moderssköte,ID-100169207 druckit öl och låg hopkurad på fiskebodens smutsiga madrass.

Om han inte fullföjlde sin del av deras avtal, om han inte hade sålt bilen, om han inte hade blivit av med boden – om han inte kom överhuvudtaget, om han lämnade henne, vad skulle hon göra? Här sitter hon fast i en nedgången hyrestvåa på åttonde våningen i ett hus i ett land där grannarna inte hälsade på varandra i hissen, ett land där de överförfriskade puligubbarna på gatan ropade “hora” efter henne och hon fått höra att hon borde åka hem och inte snylta på deras skattepengar.

Han var nu hennes enda biljett bort. Bort från vinterkylan, bort från den mänskliga kylan – hem till vännerna, till glädjen, till musiken, till alla gamla vänner, till livet.

Ja, om han inte kom, om han inte höll sitt löfte – då var livet slut för henne.

Han var inte det hon var van med, hon saknade den livfullhet, den glädje hon var van att se hos sina pojkvänner. men han hade visat på något de alla hittills saknat: stabilitet, lugn, något att lita på. Alla hennes pojkvänner hade svikit henne, också Roope, som var orsaken till att hon nu satt i detta land utan sol och värme och stirrade ut i mörkret, som nu blev intensivt mörkare för varje minut.

Älskade hon honom?

Det var för tidigt att säga, men hon var ändå hennes enda kort, hennes enda äss i kortleken och hon behövde verkligen komma hem!

Nej, han hade nog slocknat i boden, neddrogad och utslocknad av sitt öl. Hon hade förlorat sitt kortspel. Hon var landsförvisad till sitt Sibirien och skulle aldrig få se Rios sol igen. Hon lutade förtvivlat huvudet i händerna och sjönk ned mot bordsytan.

===

Detta alltså skrivet ex tempore under lektionen efter några minuters betänketid.

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

5 tankar kring ”Skrivarkurs 1

 1. GeBe

  Väntar med spänning på fortsättningen, hur gick det för henne sedan 🙂 Bra skrivet, det bor nog en liten författare i dig !

  Svara
 2. berndt Inläggsförfattare

  Ofta blir våra övningar bara just det – fristående övningar, men just här finns en liten överraskning när det gäller “henne” så det kommer så småningom… 🙂

  Svara
 3. Pyrgos

  Det intressanta här är ju vad kursens lärare har för synpunkter på det hela. Berätta gärna också det. Men du har förutsättningar att skriva, eftersom du på så där kort tid får fram en sådan där text. Det är långt ifrån alla som lyckas med det. 🙂

  Svara
 4. bellas husse

  Hej Pyrgos!

  Jag följer samma pedagogik som på kursen och det mesta avslöjas så småningom….

  Just så här kändes det när vi kommit halvvägs i den första lektionen…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.