Södra spetsen

Jag skall dröja en stund kvar på vår road-trip Sverige, denna gång den sydligaste punkten, Ystad.

Varför valde vi Ystad? Nå, vi skall inte förneka att Wallanderfilmerna var en delorsak. Sen var detP1050784 ju en lämplig delpunkt om man rundar södra Sverige, eftersom staden verkligen är en av de sydligaste orterna.

Ystad var en trevlig upplevelse, med ganska mycket Visby-feeling över sig. Också i Ystad finner man rosor ute på gatorna och det gamla klostret och kyrkan har både en örtagård och en rosengård – och ett fint museum som är värt ett besök.

Kyrkan fick – förutom gågatan – bli vårt huvudmål för Ystadsdagen. Den moderna delen hade en Gudrun Sjöden-utställning och eftersom nu väna hustrun klätt sig i Gudruns plagg i flere år var det uppskattat. Kyrkan innehöll några intressanta symboler, vars ursprung jag funderar över. Därtill fanns en utställning över tidigare bondekläder och framförallt de smycken kvinnorna använde.

Vi åt kinesiskt och flanerade i övrigt omkring. En liten bilfärd till spetsen med utsikt över havet.

En skild historia var vårt hotell Sekelgården Anno 1793 – trevliga rum, vänlig betjäning och så hade vi också här direkt utgång och en IMG_6403liten del av trädgården för oss med ett litet bord. Huset bredvid innehöll passligt en restaurang och runt hörnet fanns en italiensk glassbar med cappuchinokaffe – vad mera kan man begära!

Enda negativa var att parkeringarna var svårhittade men avstånden var korta så det gjorde inte så mycket fast bilen stod 3 kvarter från hotellet. Å andra sidan var parkeringen billig.

Definitivt kan Ystad bli en anhalt på en resa i trakterna en gång till!
copyright2015
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.