Svanslös

Ett djur utan sin svans ragglar som en drucken och kan inte gå rakt. Även om svansen bara hänger med där bak, har den stor betydelse för hela varelsen, för att inte tala om olika ödlor och andra mindre djur som använder svansen som styrmekanism vid hopp.

En människa utan sin svans – utan sin historiska barlast, utan sin bakgrund – är lika drucken och ragglar bara omkring i sin verklighet utan en aning om riktningen.

Det är kanske därför som en viktig åtgärd för alla totalitära regimer är, att rensa i skolornas historieböcker. Ryssland stänger sina museum eller döper om dem.

Var skall man söka orsaken till att öppet demokratiska länder som Sverige och Finland gör likaledes?

En mening i dagens tidning stirrade nämligen emot mig och påminde mig om vår egen situation. Det gällde Finland i rikssvensk undervisning: “Jag har tre barn av vilka den äldsta går i högstadiet och än har Finland inte nämnts i deras skolböcker”

Hur mycket ingår i den obligatoriska undervisningen i Finland om vår gemensamma historia med Sverige? Vad jag förstått är svaret inget eller “myki liite”

Hur skall vi vare sig i Sverige eller här förstå vår historiska svans, hur vårt samhälle skapats, ID-100146649varför vi har svensktalande i Finland och finsktalande i Sverige, om man inte kan sätta alltsammans i sitt rätta sammanhang?

Om man inte har fakta är det lätt att sprida allehanda rykten och skrönor som sanning.

Det gäller- när jag tänker efter – oberoende av saksammanhang. Brist på fakta gör att vi tror att romerna lättvindigt kommer i ligor hit för att tigga, att finlandssvenskarna alla är rika Grankulla-bor, att finnarna i Sverige alla drar kniv, att det bara är de rika som har råd att fly till Finland från fattiga länder, att alla invandrare lever på socialbidrag.. listan kan göras lång.

Om vi inte i den nordiska välfärden lyckas åstadkomma ett harmoniskt samhälle med fakta på rätt ställe – vilket land kan då göra det?

copyright2015

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin


 Image courtesy of anankkml at FreeDigitalPhotos.net

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.