Teori och verklighet

Jag var på ett möte häromdan. Det skulle handla om kommunikation och effektivitet, om ledning och tydliga linjer, vanliga fraser i dagens värld.

Kvällen blev ett fint praktiskt exempel – också misslyckanden är bra ögonöppnare!

Det var fråga om en förening med frivilliga medlemmar och tanke var, att vi skulle lära oss hur vi på ett engagerande, kunnigt och medryckande sätt leder styrelsearbetet och föreningen.

Moka nr 1.

Tekniken var inte utprovad på förhand. När den första föredragshållaren steg upp, började hen med att söka sladdar, öppna datorn och koppla kopplingar – personal fick tillkallas. Hellre ser vi föredragshållarens ansikte än bakändan, när hen ligger på knä och söker eluttag.

Man skall alltid, alltid, alltid kontrollera teknik och kopplingar före mötet börjar så deltagarna inte behöver se på när fullständig yrsel öppnar föredraget. Bra exempel!

Moka nr 2.

Den första talaren var en representant från förbundet – som dock meddelade, att hen fått ID-100269047materialet alldeles nyss och inte hunnit bekanta sig med det. Vanlig replik: “Oj, men det här ser inte ut som den finska versionen (texten var på svenska), väntas nu, det viktiga här är .. bara jag hittar det…”

Om du inte kan eller känner till ditt material, blir språket en bisak. I detta fall kunde vi väl ha hört ett flytande föredrag på finska hellre än ett stapplande på svenska. Språket är inte ett självändamål och kan du inte ditt material på något språk alls, ändra rubrik till något du behärskar!

Moka nr 3

Huvuddelen av kvällen användes till att inpränta hur viktigt det är att lyssna på föreningens medlemmar, få dem aktivt med i verksamheten och nyttan av väl förberedd verksamhet såväl som möten. Ordning och reda, pengar på freda, som Alfons Åbergs pappa sade.

Verkligheten var att allt var uppbyggt kring – suprise suprise – tråkiga, upprepande Poswer Point slides, där alla detaljer visades minst två gånger.

Efter tredje repetitionen tappade åhörarna intresset och jag såg flere som försynt surffade nätet på sina paddor eller telefoner.

Dagens människor är vana vid snabba reklamfilmeer och korta statusar på Facebook. Monotona föreläsningar med megamassor av Power-points är såå 1990-tal.

Åter ett bra avskräckande exempel!

Moka nr 4

I slutet av kvällen var omgivningen så stökig att vad vi sade från ena bordsändan inte hördes till den andra.

Vi satt nämligen i ändan på en öppen restaurangsal och efterhand fylldes utrymmet av matgäster och i takt med att maten åts och vinet sjönk i glasen steg ljudnivån. Inte hos oss, det var några som drack ett glas öl, men det var inte därför vi var där.

Man bör alltid försäkra sig om att de yttre omständigheterna stöder mötets agenda och alla störande faktorer bör elimineras på förhand.

Åter ett bra exempel!

Jag skriver det här, inte för att racka ned på arrangörerna, utan för att kvällen ofrivilligt blev ett praktexempel på allt det vi talade om.

Huruvida alla deltagare uppfattade det sublima budskapet vet jag inte, men så här såg jag det. Jag vet också, att arrangörerna hade problem med lediga utrymmen och vi blivit lovade tystnad…men antagligen hade den kalla vardagskvällen lockat ut ovanligt många restaurangkunder, sugna på mat och vin.

Gör som jag säger, och inte som jag gör!

Ha en bra dag!

PS

Vad är nu det här “moka” som jag skriver… jag använder slang-uttrycket i betydelsen “ett misstag”, “att göra bort sig”, men det används också i betydelsen “moka sand”, alltså skyffla något… antagligen Kariska.

copyright 2014 bellas husse

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

 Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.