Tre små ord

Jag undrar hur det kändes? Där satt hen kanske med morgonkaffet, slötittade ut genom fönstret och tankarna vandrade omkring, kanske kring vårt DNA som har tre symboler. Plötsligt hoppade hen kanske upp ur stolen och ropade till: så borde man ju göra!

Jag fick nyss ett tips, tack SH, om ett helt nytt system att bestämma adresserna på vår jord, ett Skärmklipp1system som täcker hela jordytan och som fungerar också utan GPS och ute i ödemarken, utan vägar eller adresser.

Tre små ord, på samma sätt som vårt DNA:s tre symboler kan organisera sig i ett nästan oändligt antal kombinationer, är allt som behövs.

Du delar in jordklotet i rektanglar på 3 x 3 meter och varje rektangel har ett unikt namn, bestående av tre normala ord på ditt språk. Säg nu fast lampa, bord, stol. Genom att slå in dessa tre ord kommer du alltid på kartan till samma rektangel på vår jord.

ID-10024226Om jag förstod rätt behövs ungefär 25.000 ord på varje språk för att bli heltäckande. Hittills var det väl 7-8 språk som är kodade och flere kommer det hela tiden. Sen behöver du bara ett tolkningsprogram och så kan din besökare alltid hitta hem till dig!

I dag om du skall ge din adress för ett GPS program brukar det vara problem av olika slag. Finns den nya gatuadressen införd? Kan programmet läsa finska eller svenska? Finns det ingen väg nära hittar GPS-systemet ingenting. – Dessa tre små ord passar alltid, då hela jordytan är kodad.

Det här är mest för att göra det enklare för oss människor; att minnas vår adress och att enkelt kunna ge den till vem som helst – också på orter där det varken finns vägar eller adresser. Datorn klarar bra av att räkna med longitud och latitud och det är väl vad som sker i bakgrunden, men nu är det ju enklare att alltid kunna säga lampa,bord, stol än att komma ihåg vad din gata heter på finska. Och skall, säg en turk hitta fram, kan du ge orden på turkiska åt honom.

Skärmklipp2

Jag väntar mig nu en explosion av program som meddelar att de utnyttjar dessa tre ord, What3words så att det blir användbart.

 

Copyright Bellas husse 2016

Image courtesy of Idea go at FreeDigitalPhotos.net (jordgloben) de övriga bilderna från What3worlds hemsida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.