Vi och dem

Vi är bättre och de är, ja helt fel. Utan dem klarar vi oss mycket bättre och framförallt billigare! Dessutom tar dom allt – nåja, nästan, av oss.
Ni vet, så mycket de romska tiggarna har tagit bort från mitt liv, eller de afrikanska invandrarna i Italien, eller, hemsk tanke – alla som talar något annat språk i Finland, som nu de här finlandssvenska! Utan dem skulle mitt liv vara en dans på rosor, en framgångssaga, porten till himmelriket! Mina barn skulle vara multibegåvade och ha lärt sig fem språk flytande (men givetvis inte svenska) och alla skulle jobba på Nokia, nej Angry Birds, som inte säljer något till Sverige (hoppas jag) så svenska behöver dom inte.

Nå, nu har vi den urgamla ramsan om allt som är främmande och behovet av en fiende för att stärka samhörigheten inom en grupp. Det börjar nästan vara en urvattnad klyscha, men tyvärr, helt aktuell som vi vet, runt om i världen och hos oss.

Men istället för att leka bälta och rulla ihop oss i igelkottförsvar, borde vi öppet gå ut och istället Flag_of_Sweden.svgmed stora bokstäver berätta om allt gott vår långvariga sammantvinnade existens med Sverige har gett oss. Språket är kanske inte det viktigaste, utan istället allt det kulturella.

Om vi på riktigt utan baktankar tänker, hur skulle Finland se ut utan Sverige?

Kort och gott: vi skulle vara en del av den djupa ryska famnen och i dag applådera det stora moderlandets uppvaknande till sin forna glans. Vi skulle sitta där, isolerade av den övriga världen och vi kan bara vagt föreställa oss vilka upplevelser vi genomgått under andra världskriget, under den ryska maktkampen och vilken historia vi skulle ha ända från våra livegna bönderna… Tänk Estland så kanske det skulle klarna!

Varför får vi inte våra finsktalande bröder och systrar att inse det här? Att hela vårt tankesätt, hela vår rättsapparat, hela vår kulturella värld är präglatd av kontakten västerut, inte österut?

I dag kan vi passligt skryta med våra östinspirerade maträtter och traditioner genom att de är en pikant bismak i vår samhällskrydda. Nåja, i den andra situationen skulle vi väl skryta med de få svenska traditioner som sipprat över Östersjön via Åland med våra fiskare.

Jo, den där serien i TV om hur Finland är svenskt försökte något åt det här hållet, men det som SFP och de andra partierna borde arbeta än mera på, är att förnya historieundervisningen så denna uppenbara sanning skulle insupas med modersmjölken i skolan.

Att vår officiella historia i skolan börjar 1917 är en skam som jag inte kan förstå att alla sväljer. Vi behöver inte ens som vissa andra länder, “ändra” fakta i våra skolböcker – det räcker med att presentera sanningen som den är.

Ett folk utan historia gör just så, som vissa i Finland nu försöker göra.

Går vilse.

copyright2014

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

bloglovin

Inspirerat av en skrivelse på bloggen Hit och dit och tillbaka igen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.